Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prva repriza “Decipule” u Kneževoj palači

11.09.2011. 22:00
Prva repriza “Decipule” u Kneževoj palači


Predstava “Decipula” (lat. krletka) Teatra  Verdi, premijerno izvedena  na Zadru snova, uskoro će  imati svoju prvu reprizu.  Predstava će se, u suradnji s  Narodnim muzejom Zadar,  igrati 14. rujna u 22 sata u  dvorištu Kneževe palače.
Redateljske palice polusatne predstave (performansa)  uhvatila se dugogodišnja  glumica Kazališta lutaka  Vjera Vidov, kojoj je ovo ujedno i režijski prvijenac. Vidov je cijeli svoj profesionalni kazališni vijek radila s  vrhunskim mentorima fizičkog teatra u okviru organizacije MAPA te povremeno boravila na akademijama koje je MAPA organizirala u Hrvatskoj i vani  (Berlin, Bukurešt), a sada se  okušala i kao redateljica projekta fizičkog teatra. A nakon premijerne izvedbe na  Zadru snova Vidov nema razloga za nezadovoljstvo.
– Moram priznati da sam  jako zadovoljna, ne samo  kritikama nego i doživljajem  predstave kod publike. Najdraže mi je kad od ljudi koji  su predstavu gledali čujem  da su, gledajući je, proživjeli  sve emocije, jer to i jest ono  što je bitno. Predstava je  zaista rađena s dušom, nismo željeli ljudima slati puste  poruke koje trebaju izvući,  nego smo htjeli da dođu, vide  i sami sklope svoju priču. A  tako je bilo i na probama,  opušteno, svi smo zajedno  sudjelovali u stvaranju i dodavali svoje ideje, rekla je  Vidov. Upravo zbog velikog  odaziva publike na premijernu izvedbu na Zadru snova, ali i odličnih kritika koje  su dobili redateljica i izvođači, nedugo nakon prve,  Zadrani će dobiti priliku pogledati i drugu izvedbu, ovoga puta na drugoj lokaciji.
– Pa da, upravo zbog velikog odaziva odlučili smo se  za još jednu izvedbu, ali  željeli smo i vidjeti kako  predstava funkcionira u drugim prostorima. Naime ova  predstava je rađena tako da  odgovara otvorenim i zatvorenim prostorima, a sad  ćemo to prvi puta i iskušati.  Također smo u predstavu  uveli i neke nove elemente  pa nam je gotovo kao da  imamo još jednom premijeru, otkriva redateljica.
Predstava traje 30 minuta i  svojevrstan je kolaž plesa,  svjetla, glazbe i efekata. Radi  se o projektu fizičkog teatra  kojeg Zadrani nemaju tako  često priliku vidjeti.
– Veliki sam ljubitelj fizičkog teatra i žao mi je što u  karijeri nisam više bila tome  okrenuta. Uvijek me zanimalo spajanje različitih umjetnosti, volim od svega uzeti  ponešto i od toga stvoriti  jedan novi spoj. Također,  plan je svaki put u projekt  uvesti mlade ljude i dati im  priliku da se pokažu. Ovaj  put to je bila Marta Musap.  Mislim da će fizičkog teatra  biti u svakom mom projektu,  zaključila je Vidov.
Autori i izvođači su Iva  Burčul (ples), Marta Musap  (glas), Vedran Miočić  Stošić-Gumeni (gitara), a za  tehničko oblikovanje pobrinut će se Tomislav Kraljević  – Shome.