Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Baština i vrijednosti neće se lako izgubiti

Autor: Valentina Mlađen

11.09.2012. 22:00
Baština i vrijednosti neće se lako izgubiti

Foto: Adam VIDAS



Djeca koja pohađaju Malu školu glagoljice, osim pisanja glagoljskih slova uče i o hrvatskoj nacionalnoj povijesti. Djeca su podijeljena u dvije grupe, do 6. razreda kada imaju uglavnom kreativne radionice dok veće polagano uvodimo u prevođenje teksta
Mali  glagoljaši okupili su se još  jednom u Sv. Filipu i Jakovu  na 3. festivalu “Slovo rogovsko” – Saboru malih glagoljaša “Ajmo dico glagoljati”  gdje će se u slijedećih nekoliko dana odvijati brojne  aktivnosti vezane uz očuvanje hrvatskog pisma glagoljice.
Sabor malih glagoljaša otvoren je jučer u prostorijama  Osnovne škole “Sv. Filip i Jakov” radionicom “Mali glagoljaški mural” kojeg će na jednom od zidova unutar škole  zajednički oslikavati učenici  filipjanske škole s učenicima  Osnovne škole “Jagoda  Truhelka” iz Osijeka. Radionicu vode profesori škole “Jagoda Truhelka” Klaudija Hogl  te Mario Matoković, a ovo je  druga godina da na Saboru  malih glagoljaša u Sv. Filipu i  Jakovu sudjeluju i Osječani.  Ove godine učenici zajednički oslikavaju mural.
– Za početak radimo na samoj skici gdje odlučujemo  kako će izgledati svako slovo.  Kada krenemo u oslikavanje  učenici će na svoj, kreativan,  način oslikati pozadinu, a  slovo će ostati bijelo, odnosno boje zida i na taj način  ćemo izraditi ornament, pojasnio je prof. Matoković.
Osim same radionice oslikavanja murala, ove godine sudionike škole očekuje  bogat program kojeg je predstavila voditeljica Male škole glagoljice i predsjednica  Udruge glagoljaša Zadar  prof. Danijela Deković. Istaknula je i kako su ove godine posebno ponosni na  veći broj organizatora te se  tako Sabor odvija u organizaciji Male škole glagoljice, TZ Sv. Filip i Jakov, Zavičajnog muzeja Biograd,  Župnog ureda Biograd te  Udruge glagoljaša Zadar.
– Sabor se nastavlja već u  petak zanimljivom radionicom u Zavičajnom muzeju u  Biogradu na kojoj će zagrebačka grafička urednica i dizajnerica Julija Vojković sa  srednjoškolcima Klasične  gimnazije Ivana Pavla II. iz  Zadra izrađivati glagoljaške  kodekse, dok ćemo u večernjim satima imati svečano  otvaranje Sabora uz dvije  izložbe. Prva je posvećena  jednom od osnivača Male  škole glagoljice, pokojnom  glagoljašu Darku Dekoviću,  dok će se drugom istovremeno proširiti postojeći glagoljski postav u Zavičajnom  muzeju s oporukama s ovog  područja, najavila je prof.  Deković. Među događanjima je istaknula i koncert posvećen maestru Ljubi Stipišiću Delmati koji je na programu u petak u 20 sati na  Trgu na vr’sela u Sv. Filipu i  Jakovu, ali i bogatu subotu s  programom na dvije lokacije.  Od deset sati ujutro u Sv.  Filipu i Jakovu održavat će se  brojne radionice za djecu uz  prezentaciju Vitezova vranskih, dok će u Biogradu biti  održana sveta glagoljaška  misa te predstavljena biogradska madrikula uz sudjelovanje Pučkih pivača iz  Tkona. U nedjelju je za male  glagoljaše na rasporedu posjet Parku prirode Vransko  jezero, a u ponedjeljak će Osječani gostovati i u Klasičnoj  gimnaziji u Zadru.
Djeca koja već niz godina  pohađaju Malu školu glagoljice potvrda su da se baština  i vrijednosti, ma koliko stare  one bile, neće tako lako izgubiti.
– Djeca koja pohađaju Malu školu glagoljice, osim pisanja glagoljskih slova uče i o  hrvatskoj nacionalnoj povijesti. Djeca su podijeljena u  dvije grupe, do 6. razreda kada imaju uglavnom kreativne  radionice dok veće polagano  uvodimo u prevođenje teksta. Jedan veliki dio njihovog  rada vidjet će se i na glagoljaškoj izložbi u Biogradu,  najavila je Deković.