Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Don Elvis Ražov blagoslovio orače iz 31 države

Autor: Velimir Brkić

11.09.2012. 22:00
Don Elvis Ražov blagoslovio  orače iz 31 države

Foto: Velimir BRKIĆ



Nakon mimohoda s državnim zastavama od  Morskih orgulja preko Poljane pape Ivana Pavla II. i zadarskom Kalelargom, sudionici 59. Svjetskog natjecanja  u oranju Biograd na Moru  2012. jučer su u katedrali Sv.  Stošije nazočili na svetoj misi.
Euharistijsko slavlje na engleskom jeziku je predvodio  mr. don Elvis Ražov, ravnatelj  zadarske Visoko teološko-katehetske škole. Pozvao je  vjernike da se raduju i teže  pobjedi koja je plod duhovnog rada i pobožnosti. Potom  je blagoslovio sve nazočne.
Misnom slavlju je nazočio  zadarski župan Stipe Zrilić  sa suradnicima, dopredsjednik Svjetske oračke organizacije Tugomir Majdak  (WPO) i dopredsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača te drugi  uglednici.
– U petak i subotu na terenima Vrane bit će izuzetna  prigoda da se i publika zadarskog kraja uvjeri u istinske izazove i ljepote tisućugodišnje vještine oranja,  poljoprivredne discipline koja nam svima  omogućava  život i opstanak, a na koju u  jurnjavi suvremenog života  često zaboravimo i da postoji, poručuje Majdak.
Na 59. Svjetsko natjecanje  u oranju prijavio se do sada  najveći broj zemalja sudionica. Predstavnici 31 zemlje  u dva će dana pokazati svoja  znanja i vještine – njih 29 u  kategoriji ravnjaka i 32 u kategoriji premetnjaka. Danas  bi ga u Jankolovici trebao otvoriti hrvatski predsjednik  Ivo Josipović.
Natjecanje će se održati u  petak i subotu s početkom u 9  sati i trajat će do poslijepodnevnih sati, najavila je voditeljica natjecanja Morana  Begač, dodajući kako će hrvatske boje braniti Mario  Spudić iz Karlovačke županije u kategoriji plugova ravnjaka i Tomislav Kuharić iz  Krapinsko-zagorske u kategoriji plugova premetnjaka.