Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Maraska prva tvornica u Dalmaciji priključena na plin

Autor: Siniša Klarica

11.09.2012. 22:00
Maraska prva tvornica u Dalmaciji priključena na plin

Foto: Vedran SITNICA



Zadarska tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića Maraska prvi je industrijski pogon u Dalmaciji priključen na prirodni plin. U nazočnosti ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, danas je upaljen plinski kotao, a prema riječima direktora Maraske Vandrija Montabela primarni cilj zamjene tekućeg goriva s prirodnim plinom bila je finacijska ušteda. Iako direktor Maraske nije rekao, dobri poznavaoci kažu i 30 posto na energentima.  Montabelo se pohvalio da su plinsku infrastrukturu u Marasci montirale domaće tvrtke što je svojevrsan doprinos hrvatskom gospodarstvu u ovim kriznim vremenima.
Direktorica EVN Croatie Evelyn Panis je napomenula da je njena tvrtka već položila 30 km plinovoda u Zadru, a u planu je dodatnih 60 km. Za sad je u Zadru na plin priključeno 85 korisnika, pretežito stanova u Crvenim kućama, ali i malih gospodarstava. Uskoro će se na plin priključiti ŠRC Višnjik i hotelski kompleks Falkensteiner.
 Ministar Jakovina je rekao da cijeli projekt plinofikaciji ima smisla kroz smanjenje troškova poslovanja. Posebno raduje što je riječ o Marasci čije proizvode ne treba posebno brandirati. Prema Jakovini, primjer Maraske je primjer dobrog odabira strateškog partnera koji je nekad poznatu, ali posrnulu trvtku, prisutnu na tržištima i dvorima Europe od 19. stoljeća, dobro usmjerio u budućnost.