Postoji ona stara izreka kako “sigurno ne biste htjeli znati što se sve događa u mraku kuhinje vašeg omiljenog restorana”
Nastavljamo s pričama o kuhanju i kulinarskim emisijama, a razlog tome nije što je to tema u kojoj nema politike, sporta, ekonomije i sličnih stvari s kojima se možeš nekom zamjeriti, nego zbog, kao što smo u prethodnom magazinu rekli, abnormalne popularnosti koje kuhanje ima u našem narodu, bilo da se radi o knjigama o kuhanju, ili o tv-emisijama (jeste li znali da ćete na Googleu, kad na hrvatskom, ne na engleskom, ukucate riječ “kuhanje” dobiti čak 7 i po milijuna rezultata?). Nastavimo stoga tamo gdje smo stali prošlog tjedna, a to su recepti.
RECEPTI SUMNJIVE VJERODOSTOJNOSTI
U većini se ovih emisija, čak i ako precizno kamerom prate što se radi (a što je rijetkost), ne spominje količina sastojaka, tako da nikada niste sigurni jeste li stavili dovoljno čega. Ustvari, trebalo bi razlikovati emisije u kojima se samo kuha i pokazuje što i kako, od onih natjecateljskih, u kojima se pravi cirkus tj. hrana i priprava su skroz u drugom planu. Ipak, čak i tamo gdje to nije slučaj, kamera rijetko može u potpunosti pratiti proces kuhanja, tako da vi teško možete sve percipirati i poslije to ponoviti u toplini doma svoga. Ponekad se taj recept i objavi na internetu, ali nikada to nije to. Meni je pak najbolji Barbieri koji je u jednoj emisiji umjesto recepta rekao doslovno ovo: “ovo je slavonski složenac, koji na neki način spaja duhove povrtnjaka i kokoši koje trče po dvorištu”. Stvar je, dakle, jasna. Treba priklati kokoš da više ne trči, staviti je u lonac i dodati “duhove povrtnjaka” i jelo je gotovo… I bez preciznog recepta.
Ustvari… Uvjeren sam da kuhari rijetko u cijelosti otkrivaju sve svoje tajne i da uvijek nešto namjerno izostave. Imao sam tetku koja bi rado naokolo davala svoje recepte, a poslije još radije slušala: “Teta Marice, zaista ne znam kako mi pašticada nije uspjela poput vaše. A sve sam radila točno kako ste rekli”. A teta Marica bi se zadovoljno smješkala jer bi, ili dala krive sastojke, ili krivi redoslijed spremanja i tako zadržavala za sebe prestižnu titulu najkuharice u susjedstvu.
SASTOJCI POTREBNI ZA DOBRO KUHANJE
U zadnje je vrijeme postala moda uzgajanje vlastitog začinskog povrća, što je u jednu ruku korisno jer vam je na taj način sve svježe i na dohvat ruke, a u drugu ruku može biti opasno ako neki zlobni susjed pomisli da ste na balkonu zasadili nešto što nije začinsko bilje pa vam za vrat natovari policiju (hm, hm). Tu je začinsku modu osobito popularizirao Jamie Oliver koji ima cijeli vrt sa svim mogućim začinima pa ih čupka i onako zemljane i neoprane baca u salate, a počeli su s time i naši, kako poznati kuhari na tv-u, tako i domaćice (i domaćini) u svojim domovima.
Problem je u tome što se sve više koriste neke supstance koje se teško nalaze i u specijaliziranim trgovinama, neke orijentalne trave, oraščići sa dalekog istoka, mješance sastavljene od tko zna čega i da sada ne nabrajamo više. Jela koja su ovisna o takvim začinima u stvarnosti je jako teško napraviti pa je samim tim i upitna svrha pripravljanja takvih jela na televiziji.
POKUŠAJTE OVO KOD KUĆE
Dakle, ono što na televiziji izgleda jednostavno i lagano, u praksi bude sasvim drukčije. Nikada ne ispadne onako lijepo kao na ekranu ili u knjizi. A kada smo kod toga, odat ću vam jednu malu tajnu. Jeste li primjetili kako u knjigama o kuhanju jela djeluju upravo veličanstveno, sočno, svježe, sjajno…. Sjajno? Da, jako sjajno. A znate li zašto je to tako? To mi je pričao jedan profesionalni fotograf kome su uža specijalnost kuharice (mislim naravno na knjige, ne na žene). Jelo se dakle spremi, ali samo do pola. Onda se izvadi na stol pod jake reflektore i u cijelosti prelije, nećete vjerovati – tekućim detrdžentom za pranje posuđa. Na fotografijama izgleda fantastično, ali kakav je okus – bolje da i ne govorimo.
Recepti za jela koja se spremaju bi trebali biti takvi da ih svaka prosječna domaćica može prirediti svojoj obitelji za ručak jer se inače postavlja pitanje – zašto bi se takve emisije uopće i gledale, ako ne možeš naučiti nešto korisno i upotrebljivo. Neš´ ti uzbuđenja samo gledati drugoga kako kuha bez mogućnosti da to zapišeš u svoju recept – bilježnicu.
NOVI RECEPTI – STARE NAVIKE
Ima jedna stvar koja me kao vrsnog kuhara (ovo je naravno šala, ali da znam o kuhanju više nego prosječni muški – znam) u zadnje vrijeme muči, a to je – koliko sam učeći kuhati nova jela, ta ista jela u stvarnosti i spremao, tj. koliko se proširio i promijenio moj kulinarski repertoar. Iskreno govoreći – nikoliko. Ništa od stvari koje sam naučio kuhati gledajući televiziju nisam spremio više od dva puta. Ne zato što mi nije uspjelo, jer uspjelo mi je odlično, ali to sam shvatio kao neki eksperiment i dalje me nije zanimalo, a ni ukućani me baš nisu na koljenima molili da im opet spremim. Navikli su se kao i ja na određena jela i s time su zadovoljni.
Specijalno za ovaj tekst sam napravio malu anketu među ženskim življem koje me okružuje i došao sam do istih rezultata. Vidjeli bi nešto novo na televiziji, zapisali recept, napravili jednom i nikada više. Nitko nije rekao da je loše, ali nitko nije ni molio za reprizu i one su se vraćale na ono što su ih naučile mame i (hm, hm) svekrve.
SOLJENJE I PAPRENJE “IZ LAKTA”
Svi kažu – “…i onda samo malo soli” ili “ne treba pretjerivati”, pa istresu pola kile, ili cijelu šaku. To je tzv. “soljenje iz lakta”, tj. sol se u hranu baca šakom, pokretom cijele podlaktice. Tu najviše kolo vodi Ana Ugarković koja poseže u soljenku toliko često i mnogo, da solane u Ninu, Pagu i Stonu zajedno jedva uspijevaju namiriti njene potrebe. Ustvari, sol se kod mnogih kuharskih majstora koristi više nego što je to potrebno, a osobito više nego što bi to bilo zdravstveno preporučljivo. Upravo je nevjerojatno da se i na tv ekranu, u specijaliziranim emisijama, još uvijek može čuti kako se sol može dodati onda kada je okus hrane nedovoljno intenzivan, da ne kažemo bljutav. Pritom se jako voli napominjati kako dobra morska sol ima neprocjenjive hranjive vrijednosti (u zadnje je vrijeme omiljen izraz – nutritivne), kako je neophodna organizmu, ali se mudro prešućuju negativne posljedice koje prekomjereno konzumiranje soli ima na ljudski organizam.
HIGIJENA
Jedna od stvari oko koje se, kada je kuhanje u pitanju, često lome koplja, to je pitanje higijene. Jednima je sve svejedno i možeš im kuhati u uvjetima koji bi više pristajali nekom indijskom slamu nego restoranu, dok drugi traže da sve bude uredno i čisto. Postoji ona stara izreka kako “sigurno ne biste htjeli znati što se sve događa u mraku kuhinje vašeg omiljenog restorana”, ali to je već stvar civilizacijske razine i opće kulture i kućnog odgoja. Nećemo sada o restoranima, fast foodu i zalogajnicama, nego o onome što se sve događa na televiziji. Čovjek koji je potpuno obezvrijedio osnovne higijenske navike na tv-u je, naravno, Jamie Oliver, u narodu poznatiji kao “Goli kuhar”. Naime, koliko je god genijalan i inventivan kao kuhar, toliko je šlampav i nemaran kada je čistoća u pitanju. Sve je to nekako opušteno, ali malo previše, tako da se više radi rukama nego priborom, što posebno dolazi do izražaja kada je u pitanju miješanje salate. Nezgodan je i običaj kada se sa istom žlicom sedam puta zaredom kuša jelo, ali sve je to ništa prema meni najodbojnijoj navici, a to je…
OBLIZIVANJE I SISANJE PRSTA
Upravo je nevjerojatno kako se ljudi u kuhinji vole igrati svojim prstima. Čim se kuha, uvijek se nađe netko tko misli da je jako zgodno da gura svoj prst tamo gdje mu nikako nije mjesto. Jamieju su tako prsti više u ustima nego za radnom površinom. Stalno gura taj svoj kažiprst duboko u jelo na kojem radi, a onda još dublje sebi u ždrijelo, nakon čega se opet hvata hrane kao da mu je ruka bila u boci s čistim alkoholom, a ne u izvoru zaraze. Kod nas je pak običaj (osobito kod jedne dame) da se sol u soljenci grabi punom šaketinom, ali tako da se prethodno ta ista ruka i ne opere, ili obriše od namirnica, što rezultira time da ta sol ima aromu kapule, teleće jetrice, ribe, peršina, janjeće koljenice, lignje i bijelog luka istovremeno.
NEMA DOBROG KUHANJA BEZ PRIGODNOG NATPISA NA ZIDU
U zanimljivije stvari vezane za kuhanje i kuhinje na tv-u sigurno spada i onaj segment vezan uz dokumentarne emisije o hrvatskim krajevima i običajima. Jedan takav običaj, koji se često spominje, je i vješanje krpa na zidove, a na kojima pišu neke poslovice i pjesmice vezane uz domaćinstvo, tj. uz kuhanje i kuhinjsko prigovaranje. U stvari, postalo je pravilo da se u svakoj seljačkoj kuhinji očekuje zidna krpa s poučnim natpisima. “Dobro kuhaš srce moje to je sreća za nas dvoje”, “kuharica malo vrijedi ako kuha, a ne štedi”, i naravno, moj favorit – “dimnjačaru đavolje stvorenje, ne diraj me – izgori pečenje”, iz čega proizlazi da je kuhanje ipak najvažnije, jer kako bi to izgledalo da se muž umoran i gladan vrati sa posla, a pečenje zagorilo. Dakle, kuhanje je važno i za bračnu slogu i vjernost, jer da nije pečenja na koje treba paziti na ne izgori, domaćica bi evidentno imala vremena poigrati se malo s dimnjačarem po kuhinji.
Meni je osobno najsmješnije kada se ti manje-više stupidni natpisi nastoje prikazati kao neka etnološka vrijednost. Stvari idu toliko daleko da su ih u jednom HRT-ovom dokumentarcu proglasili nacionalnom baštinom s elementima art-decoa. Ma baš! Art – deco? “Domaćice dobro pazi, kud ti blatna noga gazi”? Moš´ mislit´.
KAKVE VEZE IMAJU SEKS I KUHANJE?
Seks i kuhanje nemaju nikakve veze, osim kada na ekranu kuhaju jedna gospođa i jedan gospodin kojima je to glavna preokupacija i kojima su usta puna raznih seksualnih aluzija. Iako je poznato da ljubav ulazi kroz želudac (što meni nikako nije jasno, ali nema veze), ovdje se ne radi o ljubavi nego o nečem što nikako ne spada u ovakve emisije koje bi trebale biti zabavne i edukativne. Bilo je jako zanimljivo kada je u “U istom loncu” kao članica žirija gostovala neka “missica” s kojom su Fodor i Gall razgovarali s toliko aluzija da sam u jednom trenutku mislio da će skočiti na nju i ganjati je po studiju. S druge strane, već spomenuta kuharica je svoj vrhunac doživjela dok je nožinom rezala nešto što je podsjećalo na testise (uz prigodne komentare) pri čemu je još mahala s mrkvom koja kao “odlično ide uz ovo jelo” i sl. Jasno mi je da se u nekom “seoskom domaćinstvu” objesi krpa s gorespomenutim napaljenim dimnjačarom, ali da se ovako razgovara na državnoj televiziji, ipak ne. Svoje seksualne frustracije neka zadrže za sebe u svojoj kući.
[email protected]
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
KK Zadar
ABA liga, doigravanje
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar