Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pokrij se koliko i kako možeš

Autor: Ante Rogić

11.09.2012. 22:00
Pokrij se koliko i kako možeš

Foto: Filip BRALA



Sredstva koja od Grada ne dobijemo, moramo uzeti od članarina, zakasnina, dakle od zarade koju sami ostvarimo. Reducira se, dakle, novac za nove knjige, tako da nemamo ni minimalno, kamoli optimalno, rezolutan je mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar
Nova kazališna  sezona je pred nama, jesenska shema Gradske knjižnice  bi trebala uskoro početi, a i u  Znanstvenoj knjižnici bi uskoro mogli početi s predstavljanjem knjiga, otvaranjem  izložbi i sličnim događanjima. Ako ih uopće bude. Naime, danas je na Gradskom  vijeću prijedlog rebalansa  proračuna za 2012. u kojem  se institucijama u kulturi  reže ionako već srezano. U  utorak smo u Donatu objavili pregled smanjenja po  pojedinim stavkama iz čega  je jasno vidljivo kako dolazi  vrijeme preživljavanja. Jer,  kad se jednoj instituciji u kojoj je zaposleno više ljudi, u  kojoj se svakodnevno obavlja  komunikacija s brojnim drugim institucijama, smanje  sredstva za usluge telefona,  pošte i prijevoza sa 72.000  kn na 22.000 kn onda je jasno kako se opasno približavamo dnu. Lako bi bilo  da se radi samo o komunikaciji i prijevozu da tu još  nije energija sa 180.000 kn  na 100.000 kn. A treba cijelu  sezonu grijati dvoranu za  predstave i probe. Postavlja  se pitanje gdje je kraj i kako  dalje.
Nadoknada iz vlastitih  sredstava
– To je tako, drugog odgovora jednostavno nema.  Ne znam što bi rekao, bio je  kratak Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, kad smo  ga zamolili za komentar rebalansa. Strahuje da će biti  još i gore, a za navedeno smanjenje kaže kako će ga morati  pokriti iz vlastitih sredstava.  Dakle, jednostavnim jezikom  rečeno, novac od prodaje  ulaznica umjesto na bolje  predstave potrošit će se na  grijanje i telefon. Možda se ni  pozivnice za premijere neće  slati poštom. A kad je riječ o  premijerama, u novoj sezoni  ćemo vidjeti samo jednu u  domaćoj produkciji.
– Program za sezonu  2012./2013. je gotov i ova  smanjenja ne bi trebala utjecati na njega. Osim ako  nam Ministarstvo ne smanji  sredstva, što ne bi trebalo  biti, kazao je Švorinić.
Gradskoj knjižnici Zadar  posljednjih godina se redovito smanjuju sredstva, bilo u  prvotnoj verziji proračuna,  bilo u rebalansu.
– Sredstva koja od Grada ne  dobijemo, moramo uzeti od  članarina, zakasnina, dakle  od zarade koju sami ostvarimo. Reducira se, dakle, novac za nove knjige, tako da  nemamo ni minimalno, kamoli optimalno, rezolutan je  mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj  Gradske knjižnice Zadar.  Kaže kako je u svemu jedna  stvar lakša, a to je prostor, jer  ga sad ne trebaju širiti. Malo  ironije u svemu ne škodi. U  svakom slučaju ono što je jednoj knjižnici neophodno i  zbog čega postoji su knjige,  nove knjige, a njih je svake  godine sve manje. Drugih  problema je sve više. Knjižnica je u prostor uselila poodavno, pa su s vremenom nastupili i određeni problemi.
Curi voda
– Imamo puno problema s  vodom. Naime, kad se  knjižnica radila očito su stavljene loše cijevi, tako da svako malo moramo nešto raditi  po tom pitanju, troši se previše vode, i to su problemi  koje ponovno moramo sami  rješavati, kazao nam je ravnatelj Pehar.
Znanstvenoj knjižnici najviše su smanjene kapitalne  donacije za opremu, pa će od  planiranog iznosa od   456.326 dobiti 356.326 kuna.
U prijedlogu rebalansa vidljiva su sva smanjenja, od  kojih neka ipak začuđuju. Tako su npr. Zadarskom komornom orkestru smanjena  sredstva s 420.000 na  400.000 kuna. Dakle, puno  manje nego što će kazalište  ili knjižnica imati manje za  energiju ili telefoniju. I Glazbenim večerima su smanjena  sredstva, i to za 100.000 kuna. No, s obzirom da festival  traje mjesec dana, i nije puno, ako gledamo na to da  knjižnica i kazalište moraju  funkcionirati kroz cijelu godinu. S kojim razlogom je  nekome smanjeno više, a nekome manje nije ni važno,  bitno je da se kulturna scena  u bitnome osiromašuje. Što  definitivno nije dobro.