Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pozitivna nula iz Bruxellesa

Autor: Šime Ćurko

11.09.2012. 22:00
Pozitivna nula iz Bruxellesa

Foto: FAH



U početnoj momčadi u Bruxellesu počeo je 18-godišnji Josip Radošević, a na klupi je ostao Vedran Ćorluka koji nije mogao zbog ozljede, umjesto njega je uskočio Gordon Schildenfeld. Prva akcija Hrvatske donijela nam je vodstvo. Mandžukić je pobjegao belgijskoj obrani na desnom krilu i ubacio u sredinu, odbili su belgijski stoperi ispred Jelavića, ali je loptu na 12 metara dočekao Ivan Perišić i smjestio u mrežu za hrvatsko vodstvo. U 12. minuti velika prigoda za Belgiju. Mertens je ubacio s lijevog krila pred gol, Bentekea su Schildenfeld i Šimunić ostavili samog na 10-ak metara, ali Belgijanac je loše prihvatio loptu glavom. Rano vodstvo Hrvatske malo je primirilo pune tribine na kojima je bilo i oko dvije tisuće hrvatskih navijača. Agresivni su hrvatski igrači bili u veznom redu i napadu, puno su lopti oduzeli i Radošević i Perišić i Jelavić i Mandžukić u sredini i na belgijskoj polovici. S obzirom da su domaćini zaigrali otvorenije Hrvatskoj su se u kontrama otvarale prilike, no pogodak Perišića bio je u prvih 45 minuta jedina prava opasnost za belgijski gol.
Belgijski napadački pokušaji urodili su plodom kada je već istekla minuta sudačke nadoknade u prvom poluvremenu. Najprije je Schildenfeld uklizao i izbio loptu u korner u opasnoj situaciji ispred Mertensa. Nakon kornera Strinić je glavom izbio loptu na vrh šesnaesterca gdje je natrčao Gillet i snažnim udarcem po sredini pogodio mrežu pokrivenog Pletikose. Radošević je malo zakasnio u bloku belgijskog igrača – dovoljno za 1:1.
Drugo poluvrijeme počelo je velikom prilikom Hrvatske. Mandžukić je ukrao loptu Defouru na 30 metara i proslijedio je za Jelavića, trčali su hrvatski napadač i belgijski vratar prema lopti, Courtois je do nje stigao za djelić sekunde prije i spasio svoju mrežu. Uslijedio je pritisak Belgije u kojem smo teško živjeli. Tako je u 51. minuti Šimunić izbio loptu ispred praznog gola nakon udarca Bentekea. Hrvatska je nekako uspjela primiriti domaćine, ali u napadačkom dijelu pravu priliku nismo dočekali sve do sudačke nadoknade. Tada je Vida nakon kornera Modrića i prebačene lopte ostao sam na suprotnoj vratnici. No, Dinamov džoker protiv Lodogoreca ovaj ovaj put nije bio precizan.


 RADOŠEVIĆ PRESKOČIO VRSALJKA


Josip Radošević postao je najmlađi igrač u povijesti koji je nastupio za hrvatsku nogometnu reprezentaciju startavši u početnoj postavi kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu protiv Belgije u Bruxellesu. Mladi veznjak Hajduka debitirao je u dobi od samo 18 godina, pet mjeseci i osam dana, te je tako nadmašio dosadašnjeg rekordera Šimu Vrsaljka koji je debitirao 9. veljače prošle godine u prijateljskoj utakmici protiv Češke u dobi od 19 godina i 30 dana.




 VERBALNI SUKOB ŠTIMCA I ĆORLUKE?


Dok je šetao Bruxellesom u jučerašnjim ranim popodnevnim satima, u hodu Vedrana Ćorluke ništa nije naslućivalo da će propustiti važnu utakmicu s Belgijom. Naravno da šetnja i utrkivanje s belgijskim nogometašima nije isto, uostalom Ćorlukini kronični problemi s tetivama nisu od jučer. Što god, pouzdani branič “kockastih” oko ručka je stručnom stožeru saopćio vijest da su tetive toliko bolne da se ne osjeća spreman nastupiti. Zanimljivo, Ćorluka je posljednji trening u Bruxellesu odradio bez ikakvih problema pa je nejasno odakle se preko noći pojavila neizdrživa bol. Glasine iz svlačionice “kockastih” kažu da je Štimac navodno bio toliko bijesan i verbalno napao Ćorluku, koji nije ostao dužan. Uža obrana je u svakom slučaju doživjela drastične promjene u odnosu na utakmicu s Makedonijom. Vida je zamijenio Srnu u ulozi desnoga braniča, a Schildenfeld nadomjestio Ćorlukin izostanak.


 BELGIJA – HRVATSKA 1:1


BRUXELLES – Stadion Roi Baudouine. Gledatelja: 45.000. Sudac: Alberto Undiano Mallenco. Pomoćnici: Diaz Perez, Cabanero Martinez (svi Španjolska). Strijelci 0:1 Perišić (6′), 1:1 Gillet (45′). Žuti kartoni: Dembele, Gillet (Belgija); Srna, Schildenfield (Hrvatska).
BELGIJA: Courtois, Gillet, Vermaelen, Kompany, Vertonghen, Defour (od 67′ Fellaini), Witsel, Dembele (od 72′ de Bruyne), Mertens (od 81, Benteke), Hazard. Izbornik: Marc Wilmots.
HRVATSKA: Pletikosa, Strinić, Šimunić, Schildenfield, Vida, Srna, Radošević (od 78′ Vukojević), Modrić, Perišić, Jelavić (od 59′ Olić), Mandžukić (od 88′ Kalinić). Izbornik: Igor Štimac.