Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Roko Žaja osvojio brončanu medalju na matematičkoj olimpijadi

Autor: Hina (H)

11.09.2012. 22:00
Roko Žaja osvojio brončanu medalju na matematičkoj olimpijadi


Na 6. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u švicarskom gradu Solothurnu hrvatski su učenici u pojedinačnom dijelu natjecanja osvojili dvije srebrne (Mislav Balunović i Mihael Marović) i jednu brončanu medalju (Roko Žaja), dok su na ekipnom natjecanju bili treći, osvojivši brončanu medalju, priopćilo je vodstvo hrvatskih natjecatelja.
Šesta po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada održavala se od 6. – 12. rujna u švicarskom gradu Solothurnu, a na njoj su Hrvatsku predstavljali Erik Banek (2. razred), Vlatko Crnković (2. razred) i Mihael Marović (3. razred) iz zagrebačke XV. gimnazije te Mislav Balunović (2. razred) iz Gimnazije Matije Mesića u Slavonskom Brodu, Aleksandar Bulj (3. razred) iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci i Roko Žaja (3. razred) iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru, priopćilo je vodstvo hrvatskih natjecatelja.
Voditelji ekipe bili su Tonći Kokan i Stipe Vidak.
Na natjecanju učenici provedu dva dana po pet sati rješavajući zahtjevne zadatke iz raznih područja matematike, jedan dan pojedinačno, a drugi dan cijela ekipa zajedno.
Prva Srednjoeuropska matematička olimpijada održana je 2007. u Austriji i od tada se održava svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna. Na njoj sudjeluju učenici iz deset zemalja: Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske.
Sljedeće godine 7. srednjoeuropska matematička olimpijada održat će se u Veszpremu u Mađarskoj.