Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Oživjeli gimnazijske dane, pokazivali slike djece, unučadi, praunučadi

11.09.2013. 22:00
Oživjeli gimnazijske dane, pokazivali slike djece, unučadi, praunučadi


Pedeset godina nakon mature u Zadru, maturanti zadarske gimnazije, generacija 1962./63., ponovno su sjeli u školske klupe u zgradi u Perivoju Vladimira Nazora. Bio je to rijetko viđen emotivni susret nekadašnjih gimnazijalaca, posljednje okupljanje bilo je prije dvadeset i pet godina, a pojedini se nisu vidjeli čak pola stoljeća.
– Mi smo takozvana »škart generacija« rođena na kraju Drugog svjetskog rata, 1944. i 1945. godine. U tri razreda bilo nas je svega 63, prisjeća se slavljenik mr. sc. Šime Pavlović, poznati zadarski odvjetnik.
Razrednici ovim uspješnim ljudima su bili Vera Bobsić, Severo Padelin i Slobodan Jolić, a direktor Gimnazije Anđelo Miškov.
– Iz ove generacije nažalost među nama nije devetero školskih kolega, prerano su preminuli, kazala je Marija Dujnić koja je zajedno s Nadom Dobre i Lukom Čulinom glavni »krivac« ovog okupljanja nakon dva i pol desetljeća.
Od 54 zlatnih jubilaraca, sadašnjih 68-godišnjaka ili 69-godišnjaka, odazvalo se njih točno 35. Poneki su se opravdali zbog zdravstvenih tegoba, a poneki nisu žalili truda i puta da se opet susretnu sa svojim školskim kolegama, gimnazijalcima.
Nakon zajedničkog fotografiranja na ulaznim stubama u pratnji Rade Šimičevića, ravnatelja Gimnazije Vladimira Nazora, popeli su se na kat škole i kao prije 50 godina sjeli u gimnazijske klupe. Svečani ručak u obližnjem ribljem restoranu protegnuo se do večere.