Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plava vala: Njemački odvjetnik najavio protutužbu

11.09.2013. 22:00
Plava vala: Njemački odvjetnik najavio protutužbu


Na Trgovačkom sudu u Zadru jučer je održano ročište u kojem Republika Hrvatska tuži tvrtku NIN Beteiligungs AG iz Švicarske zbog potraživanja od oko 7,5 milijuna kuna. Riječ je o sporu povezanim sa stečajem marine Plava vala d.o.o. u Sutomišćici na otoku Ugljanu koji je pokrenut zbog dugogodišnje blokade računa, nelikvidnosti, a osim toga i zbog duga od 37 tisuća kuna za neuplaćenu koncesiju na pomorskom dobru.
Zastupajući interese RH stečaj je pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru navodeći kako novi vlasnik poslovnih udjela u Plavoj vali nije izvršio obvezu prema vjerovnicima i tražbinama države, nakon čega je država tražila privremenu mjeru i pokrenula spor prema preuzimatelju – švicarskoj tvrtki NIN Beteiligungs, registriranoj u Altstattenu. Preuzimanje udjela ugovorili su sa zadarskom tvrtkom Cubus Lux, prijašnjim vlasnikom sutomiške marine, zbog čega je bilo potrebno državi položiti depozit za njezina potraživanja od 7,5 milijuna kuna. Vlasnik NIN Beteiligungsa je Thomas Hutzelmann, njemački odvjetnik specijaliziran za patentno pravo, koji se uz osnovni posao bavi i kupnjom i preprodajom malih tvrtki u stečaju. Hutzelmann inače ima kuću i poveći teren u Kukljici pa otud vjerojatno i ideja da za malo novca dođe do vrijedne marine.
Plava vala je prema knjigovodstvenoj vrijednosti imala samo opremu vrijednu manje od pola milijuna kuna, a nad objektima procijenjenim na 28,8 milijuna kuna i koncesijom na pomorskom dobru (koju je imao Cubus Lux) postojalo je založno pravo Erste banke od oko 7,2 milijuna eura. Hutzelmannn je imao obvezu za preuzete udjele isplatiti 7,2 milijuna eura i platiti sve dugove Plave vale, ali nije.