Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Antonijina ogrlica i na Kolindinom vratu

11.09.2016. 22:00
Antonijina ogrlica i na Kolindinom vratu


Antonija Gospić, dizajnerica umjetničkog nakita, pokazala je da smokva može biti i umjetnička, a ne samo gastronomska inspiracija. Ova kreativna Zadranka u suradnji sa Sandrom Babac, poduzetnicom poznatom po brendu Šinjorina smokva, za potrebe ovogodišnjeg, 9. Festiovala smokava, izradila je stakleno prstenje u obliku te slasne delicije, ali i tanjure u obliku smokvina lista.
– Sa Sandrom sam suradnju započela još lani, pred 8. Festival smokava. Ona je osmislila Doručak na travi, a ja nakit koji su manekenke nosile. Nakon razgovora i Sandrina slogana »u se, na se…«, ove se godine izrodila ideja za stakleni prsten u obliku smokve, koji je nosila mlada, talentirana manekenka Kristina Kresović, lice s plakata koji smo također zajedno osmislile, govori Antonija, dodajući kako je prsten-smokva nakit koji prati haljinu-smokvu, kreaciju koju je nosila glumica Lucija Matković, a osmislila dizajnerica Ada Duka.
Tanjure u obliku smokvina lista izradila je kao podlogu za izlaganje proizvoda od smokava na Festivalu, dok se prsten-smokva izrađen od murano stakla može za svega 80 kuna kupiti u zadarskom Muzeju stakla, koji je ove godine partner Festivala smokava, ali i radno mjesto Antonije Gospić.
– U MAS-u radim od 2010. godine, a nakit izrađujem otkad znam za sebe, sigurno već dvadeset godina. Isprobala sam sve materijale počevši od gline, fima, drva… Nema što nisam radila od nakita u bilo kojem materijalu koji mi je došao pod ruku, priča Antonija kojoj inspiraciju daju osjećaji. Iz njih se, kaže, izrodi neka ideja i nastane serija nakita, a kad se jedna ideja istroši, pojavi se druga. Danas najviše radi sa staklom i žicom od kojih stvara unikatne, čudesne oblike i forme.
– Radim ono što zaista volim. U muzeju posjetiteljima prezentiram izradu staklenih premeta tehnikom fuzije, uglavnom antičke replike, ali i ponešto nakita za potrebe suvenirnice, dok kući izrađujem nakit. Žica iziskuje puno vremena pa ju više koristim zimi, kad je u muzeju manje posla, kaže Antonija koja je svoj umjetnički nakit izlagala i na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Njezin ručni rad 2012. godine prepoznali su u Hrvatskoj turističkoj zajednici i dodijelili joj vrijedno priznanje – Plavi cvijet za najbolji suvenir primorske Hrvatske. Iste godine primila je i Zlatno priznanje Udruge inovatora Zadarske županije, Zlatnu medalju međunarodnog sajma inovacija ARCA 2012 i priznanje “Nasmješeno sunce”, za najbolji novi suvenir grada Zadra za 2012. godinu, a godinu dana ranije na Festivalu suvenira Zadarske županije dobila je Prix nagradu.
Antonija Gospić je članica Udruge inovatora Zadarske županije i udruge Stakleni svijet. Vještine je usavršavala u školi Abate Zanetti u Muranu, gdje je završila tečaj obrade stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, te napredni tečaj izrade staklenih perli, pod mentorstvom američke umjetnice Kristine Logan. Uz to, educirala se i u staklarskim studijima u Irskoj i Velikoj Britaniji, a pri Hrvatskoj Obrtničkoj komori položila je majstorski ispit, te stekla zvanje majstor staklar.
Antonijin unikatni nakit i unikatne mini-serije mogu se pronaći na njezinoj Facebook stranici Galerija Divina, a oni koji žele biti vlasnici njezinih kreacija, mogu ih osim u MAS-u, pronaći i na nekoliko lokacija u našem gradu. Njezine ogrlice nose i političarke, estradne zvijezde pa čak i kraljevne. Tako primjerice u svojoj kolekciju Antonijinu ogrlicu imaju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, političarka Mirela Holly, ali i švedska kraljica Silvia, a ljepota i posebnost Antonijina nakita privukla je i Severinu te američku pjevačicu Natali Kol, koja je, nažalost, lani preminula.