Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Legendarna predstava prikazat će se u četiri zadarska kafića

11.09.2016. 22:00
Legendarna predstava prikazat će se u četiri zadarska kafića


Mile Puljiz, Mate Bukarica Bukara, drug Šimurina, Joco Skokić, Andro Škunca, Anđa, Mačak likovi iz Brešanove kultne predstave Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj, prošetat će se ovih tjedana kroz četiri zadarska kafića. Tako je najavljeno na predstavljanju Utorkovanja, zajedničkog projekta organizacije Spajalica i kazališne udruge Drama Plus. Cilj projekta, kojeg su jučer prezentirali Loreta Bačić i Vinko Radovčić, je približiti kazalište mladima.
– Zadar je veliki grad s puno mladih koji, nažalost, ne idu u velikom broju u kazalište. Puno vremena provode u kafićima, pa smo tako i mi zamislili dovesti kazalište u zadarske kafiće. Svaki utorak, u četiri zadarska kafića: Dišpet, Kult, Teatro i Arkada, odigrat će se po jedan dio predstave Hamlet u Mrduši Donjoj. Cilj nam je da mladi ljudi, seleći se od jednog do drugog kafića, prate tu predstavu, rekla je Loreta Bačić iz Spajalice.
Već sutra, kao svojevrsno zagrijavanje, Vinko Radovčić i njegovi glumci će uprizoriti Dalmatinski pir. Mrduša Donja i njen Hamlet krenuli bi tek od trećeg ili četvrtog utorka jer Drama Plus ovu predstavu priprema u cijelosti. Vinko Radovčić je rekao kako je svjestan da se radi o predstavi koja bila prijelomna drama u povijesti novijeg hrvatskog dramskog teatra, na koju se itekako obrušila cenzura prošlog sustava, ali koja je bila izvođena na mogim svjetskim pozornicama. Najveći izazov bit će premostiti specifičnosti starog sustava, ispričanog kroz grotesknu tragediju u Dalmatinskoj Zagori, i približiti je mlađoj generaciji između dva gutljaja makijata.