Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nastupilo 80-ak promicatelja zborske i duhovne glazbe

11.09.2016. 22:00
Nastupilo 80-ak  promicatelja zborske i duhovne glazbe


U sklopu brojnih aktivnosti kojima se obilježava 500. godišnjica ukazanja Gospe od Zečeva, a kojima se službeno krenulo u ožujku ove godine i koje će se odvijati i tijekom sljedeće 2017., u subotu je u večernjim satima u ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali sv. Anselma, upriličen zanimljiv kulturno-liturgijski događaj. U organizaciji Udruge glagoljaša Zadar na čelu s predsjednicom Danijelom Deković, župnog ureda Nin te ninskog Ureda Turističke zajednice, upriličen je cjelovečernji koncert Pučkih pivača. Koncert je ujedno bio najava sedmog po redu Sabora glagoljaša, koji će se uskoro održati pod nazivom ¨Slovo Rogovsko¨.
    Pred okupljenim Ninjanima i njihovim gostima, nastupilo je 80-tak štovatelja i promicatelja zborske i duhovne glazbe i glagoljaškog pjevanja. Koncert su otvorili gosti iz mjesta Kali, članovi župe sv. Lovre. Nakon njih na red su došli pivači Župe sv. Paškvalina iz Tinja. Zapaženi nastup ostvarili su i pivači Župe sv. Mihovila iz Murtera, a nakon njih članovi Župe sv. Mihovila iz Pridrage. Pred okupljeni auditorij posljednji su skupa izišli pivači Župe Gospe od Zdravlja iz Radovina i pivači Župe Mala Gospa iz Privlake. Koncert, čije je sudionike publika od početka do kraja pozdravljala burnim i dugotrajnim pljeskom, okončan je izlaskom svih sudionika i zajedničkom izvedbom skladbe ¨Zdravo zvizdo mora¨.
  Program je znalački i stručno vodio voditelj pučkih pivača Radovina i Privlake, dipl. katehet Ivica Dundović, dok je na samom početku izvođače i goste u ime organizatora pozdravila direktorica TZ Nin Marija Dejanović. Po okončanju službenog dijela, domaćini i gosti premjestili su se iz svetišta sv. Anselma u obližnju novoizgrađenu župnu vjeronaučnu dvoranu. Nastavljeno je druženje uz agape i naravno uz pjevanje. Kako bi svima ovaj nesvakidašnji događaj ostao u dugom i lijepom sjećanju, organizatori su gostima sudionicima udijelili prigodne darove među kojima je bila i replika čuvene Višeslavove krstionice.