Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Otocima i okolišu 9,8 milijuna kuna

11.09.2016. 22:00
Otocima i okolišu 9,8 milijuna kuna


Za realizaciju planiranih projekata iz svog resursa Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra nakon rebalansa proračuna na raspolaganju ima iznos od 9,8 milijuna kuna. Andreja Baraba, pročelnica tog Upravnog odjela, kaže kako je veći dio sredstava, oko 60 posto, namijenjen financiranju rada Trgovačkog društva EKO d.o.o. i CGO-a.
Za financiranje odvoza otpada s otoka predviđen je iznos od 1,7 milijuna kuna, a oko milijun kuna rezervirano je za radove na izgradnji reciklažnog dvorišta Gaženica, te još 2,1 milijun kuna za projektiranje, izgradnju, nadzor, tehničku pomoć i odnose s javnošću projekta Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje čija realizacija, međutim, ovisi o javnoj nabavi, a ona kasni. Preostali dio sredstava iz proračuna namijenjeni su svim drugim aktivnostima iz nadležnosti ovog Upravnog odjela.
– Već početkom listopada kreću radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta. Ukupna vrijednost tog projekta je 2,2 milijuna kuna, a 80 posto sufinancirat će se sredstvima FZO EU. U planu je i nastavak edukativno-informativnog programa “Zato što volim Zadar – svaki dan radim pravu stvar”. Nastavit ćemo s kampanjom putem medija, ali isto tako i započeti s novim aktivnostima u suradnji s Gradskom knjižnicom i autoricom Dubravkom Kolanović. U tijeku je izrada likovnih materijala, nakon čega ćemo u Gradskoj knjižnici organizirati edukativne radionice za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, kaže Baraba napominjući kako je upravo završio javni uvid za usvajanje Programa zaštite okoliša grada Zadra koji je prošao bez primjedbi. Najavljuje i završetak mjerenja kakvoće mora na zadarskim plažama, završno s 30. rujnom, a u posljednje dvije godine broj mjernih točaka koje se financiraju proračunskim sredstvima iz ovog UO povećan je na 19.
– U planu su tri projekta za otok Ist i po jedan za Molat i Premudu. Do konca ove godine očekujemo da će biti izrađena projektna dokumetacija za izgradnju parkirališta u luci Kosirača na Istu, te multinamjensko igralište, a potom ćemo te projekte prijaviti na neki od natječaja za sufinanciranje izgradnje kao što su primjerice Program razvoja otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Program ruralnog razvoja mjera 7.4 i slično. Očekujemo i dovršetak studije optimizacije korištenja bivših vojarni na Istu, Molatu i Premudi kao pripremu za projekt Arhipelogos u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, najavljuje Baraba podjećajući kako ovaj Upravi odjel sufinancira ukupno 26 projekata udruga – 14 u području zaštite okoliša i 12 održivog razvitka otoka, a što je napravljeno s iznosom od 120.000 kuna javnost će saznati na prezentaciji u prosincu.
Uskoro se očekuje i peludni kalendar za grad Zadar kao rezultat praćenja koncentracije peludi u zraku tijekom cijele godine, a koje se provodi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i financira iznosom od 82.493,75 kuna.
A što su u Upravnom odjelu, na čijem je čelu Andreja Baraba, napravili u prvih šest mjeseci ove godine, moglo se doznati iz iscrpnog izvješća iznesenog na sjednici Gradskog vijeća. Baraba je iznijela i izvješće o pripremnim radnjama za izgradnju mini pretovarnih stanica, odnosno reciklažnih dvorišta na otocima kojima je, izuzev za Silbu, za dvije godine produljena lokacijska dozvola kako bi u tom vremenu mogli riješiti imovinskopravne odnose u roku važenja lokacijskih dozvola.
U proračunu Grada Zadra za 2016. planirana su sredstva za uslugu odvoza komunalnog otpada s otoka na kopno tj. za trošak trajekta kojim se prevoze kontejneri, vozila za sakupljanje otpada i radni strojevi. Osigurana su, naime, sredstva za sufinanciranje, a u prvih šest mjeseci ispostavljen je račun na iznos 531.087,59 kuna.