Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sljedeće godine dva nova studija u Zadru

Autor: Nives Rogoznica

11.10.2008. 22:00
Sljedeće godine dva nova studija u Zadru


Do kraja godine trebao bi biti dovršen sav pripremni materijal potreban za traženje dopusnice za izvođenje studija od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, najavio je predsjednik Savjeta Edukacijsko-istraživačkog središta prof.dr.sc. Vladimir Mrša
Gotovo godinu dana nakon svečanog otvorenja Edukacijsko-istraživačkog središta Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, finaliziraju se programi za izvođenje dvaju studija, ali i pregovori o financiranju od strane gospodarskog sektora.
Pitanje sudbine ove institucije na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća postavila nestranačka vijećnica izabrana s liste SDP-a Erma Ivoš-Nikšić. Edukacijsko-istraživačko središte, s epitetom međunarodnog, svečano je u zgradi pored “Sfinge” otvoreno 6. studenoga prošle godine kada su dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta dr. sc. Damir Ježek i rektor Sveučilišta u Zadru dr.sc. Ante Uglešić javnosti prezentirali suradnju dviju institucija s Hrvatskom gospodarskom komorom u naporima osnivanja studija biotehnologije i zaštite mora te prehrambene tehnologije mediteranskih kultura.
– Ako postupak dobivanja dopusnice ne bi predugo trajao, što ovisi o Agenciji za znanost i visoko obrazovanje koja provodi postupak, prvi studenti mogli bi se upisati već sljedeće akademske godine, potvrdio je za Zadarski list predsjednik Savjeta prof. dr.sc. Vladimir Mrša.
Pregovori s tvrtkama
Mrša je dodao da je u proteklih godinu dana organizirano nekoliko sastanaka između predstavnika Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Sveučilišta u Zadru na kojima su sudjelovali i nastavnici koji će biti nositelji pojedinih aktivnosti u izgradnji studija.
– Na tim sastancima dogovoreno je koje bi module mogli izvoditi nastavnici iz Zagreba, a koje nastavnici Sveučilišta u Zadru te se pristupilo osmišljavanju sadržaja pojedinih modula. Do kraja 2008. godine trebalo bi prikupiti sve opise modula i provesti njihovo usklađivanje kako bi se pripremio materijal potreban za traženje dopusnice za izvođenje studija od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kazao je Mrša.
Zadarsko Edukacijsko-istraživačko središte, u čiju je prvu fazu adaptacije, koja je uključila uređenje i opremanje laboratorija, ukupno iz proračuna Grada Zadra i Zadarske županije uloženo 930.000 kuna, danas zapošljava dvoje istraživača. No, kako navodi Mrša, to će se promijeniti s početkom izvođenja nastave dvaju studija i dovršenjem opremanja laboratorija.
– Prehrambeno-biotehnološki fakultet, posebice Laboratorij za tehnologiju voća i povrća, ima dugogodišnju suradnju s Maraskom reguliranu Sporazumom o suradnji između PBF-a i Maraske. Trenutačno je u tijeku realizacija jednog marketinškog projekta Ministarstva poljoprivrede, uz redovite radne sastanke između stručnjaka Maraske i nastavnika iz Laboratorija za tehnologiju voća i povrća, pojasnio je Mrša, navodeći i kako su vođeni preliminarni razgovori o mogućim projektima suradnje s predstavnicima tvrtki Kali-tuna, Ostrea, Jadran tuna, Adriatic tuna, Mari tuna i Cenmar.
– Sve su ove tvrtke izrazile interes i želju za suradnjom. Do kraja godine planira se posjet nastavnika PBF-a pojedinim tvrtkama, na sličan način kako je u srpnju učinjeno s pršutanama, pri čemu bi se identificirao prostor i problemi za individualne projekte, kazao je.
Čeka se novac iz gospodarstva
Druga faza opremanja laboratorija za prehrambene tehnologije koštat će oko milijun kuna. Prema Sporazumu o osnivanju središta, ona bi trebala biti realizirana sredstvima tvrtki kojima bi trebala koordinirati Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar.
– Do realizacije još nije došlo, već je taj projekt još u pripremi. U svrhu povezivanja gospodarskog i znanstveno-obrazovnog sektora 18. ožujka održan je sastanak nastavnika PBF-a s gospodarstvenicima Zadarske županije koji je u svojim prostorima organizirala Županijska komora Zadar. Na sastanku je 11 nastavnika PBF-a prezentiralo djelatnosti pojedinih laboratorija PBF-a i mogućnosti suradnje s tvrtkama u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, nakon čega je provedena rasprava koja je rezultirala definiranjem daljnjih aktivnosti. Dogovoreno je da će tvrtke, a na sastanku je bilo više od 30 predstavnika svih važnijih tvrtki u sektoru proizvodnje hrane, u roku od 30 dana dostaviti svoje prijedloge suradnje Gospodarskoj komori Zadar, nakon čega će uslijediti posjeti delegacije nastavnika PBF-a tvrtkama koje iskažu interes, pri čemu će se definirati i konkretni projekti suradnje čije bi nositelj bilo Središte, kazao je Mrša navodeći kako je potom u lipnju održan i sastanak Savjeta Edukacijsko-istraživačkog središta s predstavnicima Komore.
– Prof. dr. sc. Stjepan Risović, predsjednik Tehnologijskog vijeća Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, održao prezentaciju na temu “Mjere poticanja istraživanja i razvoja” na kojoj je predstavnike Komore upoznao s mjerama dodatnog financiranja projekata koji se ostvaruju u suradnji gospodarskog sektora i sektora znanosti i visokog obrazovanja, što uključuje mjere državne potpore, tehnologijske projekte i slično. U srpnju su, prema ranijim dogovorima, uslijedili prvi posjeti delegacije PBF-a, sastavljene od nastavnika koji se bave odgovarajućim područjem, pršutanama na zadarskom području i tom su prilikom utvrđeni tehnološki problemi na kojima se može bazirati suradnja između Središta i tih tvrtki. Osim toga, nastavljena je dobra suradnja s tvrtkom Gentius koja djeluje u prostorijama Središta na tehnikama molekulske dijagnostike, dodao je Mrša, najavljujući nove posjete zadarskim tvrtkama već do kraja listopada.