Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gradska knjižnica Zadar 1949. – 2009.

Autor:

11.10.2009. 22:00
Gradska knjižnica Zadar 1949. – 2009.

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U prigodi obilježavanja 60. godina od osnutka Gradske knjižnice Zadar (GKZD) predstavljena je monografija “Gradska knjižnica Zadar 1949. – 2009.”. Autorsko djelo Mladena Masara, višeg knjižničara, djelatnika Knjižnice, od iznimnog je značaja, ne samo za tu ustanovu, već uopće za grad Zadar i njegove stanovnike, kako mlade, tako i starije, koji se jako dobro sjećaju vremena opisanih u ovoj knjizi.
Naime, knjiga opisuje, kako je vidljivo i iz samog naslova, povijest GKZD od njenog osnutka sve do današnjih dana. Usporedo s tekstom o povijesti Knjižnice opisuje se povijest Zadra, od pred kraj Drugog svjetskog rata do najnovijih vremena. Upravo kontekst vremena u kojem se razvijala knjižnica, promjene koje je grad doživljavao, obogaćuje ovu monografiju i daje joj dodatnu vrijednost. S druge strane, navedene tekstove prati bogati slikovni materijal, fotografije koje svjedoče iz kakvog je pepela nastao današnji Zadar. Mladen Masar izrazito profesionalno pristupio je izradi ove monografije. Vidljiva je pedantnost u prikupljanju materijala, od novinskih tekstova iz svih zadarskih novina koje su izlazile u ovom periodu, do fotografija najpoznatijih zadarskih fotografa, od Ante Brkana do Zvonka Kucelina, i svih inih koji su ovjekovječili povijesne trenutke. Kad je riječ o samoj Knjižnici, čak i najobičnijem laiku, moguće je shvatiti u kakvim je uvjetima nastala i razvijala se GKZD, da bi došla do onog što danas predstavlja. Primjerice, Masar opisuje prve dopise slane iz Knjižnice na posuđenom pisaćem stroju, dopis slan na polovici papira, kako bi se uštedjelo na papiru, i prati razvoj sve do današnjih vremena kada je Knjižnica prepoznata po svojoj plavoj boji, koja se odražava u logotipu, dopisima, papirima na kojima se piše…
Gradska knjižnica Zadar danas je prepoznata, moglo bi se kazati, u svjetskim razmjerima. Primjer je dobre prakse, ali i više od toga.