Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nova Kranjčarova majstorija

11.10.2010. 22:00
Nova Kranjčarova majstorija


Nakon pobjede u Izraelu Hrvatsku je u Zagrebu dočekao sablasno pust Maksimir, a na drugoj strani terena bio je dosta izmijenjeni norveški sastav. Gosti su odmarali dio igrača koji su bili u momčadi s kojom je Norveška prošli petak pobijedila na Cipru u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Slaven Bilić izveo je očekivani sastav, jedina promjena u odnosu na najavljenih prvih 11 bio je izostanak Ćorluke, umjesto kojeg je igrao Schildenfeld. Nije prošlo ni 60 sekundi, a Eduardo se našao u izglednoj situaciji. Nakon akcije Mandžukića i Srne hrvatski je Brazilac glavom uputio udarac ravno u vratara Jarsteina. U petoj minuti nova opasnost u kaznenom prostoru gostiju. Korner je izveo Srna, a na odbijenu loptu natrčao Mandžukić čiji je udarac gostujući vratar teškim naporom skrenuo u korner. Hrvatska dominacija se nastavlja i u 14. minuti Vukojević je zatresao gredu. Prethodno je Mandžukić bio u izglednoj poziciji nakon čega je korner izveo Srna, a Vukojević glavom pogodio okvir gola. U periodu dominacije Hrvatske povela je – Norveška. Hrvatska obrana nespretno je reagirala nakon jednog prekida i gosti su u prvoj opasnoj situaciji pred Pletikosom došli do prednosti. 
Vodstvo Norveške nije promijenilo stanje na terenu. Lopta je i dalje više bila u nogama hrvatskih igrača koji su kratkim pasovima pritiskali goste. Uslijedile su nove opasne situacije pred norveškim golom. Najprije je u 25. minuti Kranjčar iz dobre pozicije loše reagirao da bi u 29. minuti nakon ubačaja Srne Šimunić pucao glavom, a Jarstein refleksno obranio. Raspoložen je u tom periodu bio Srna, očito željan igre nakon što je zbog žutih kartona propustio Izrael. Pritisak je Hrvatskoj donio željeno izjednačenje koji je došlo kao plod bolje igre domaće reprezentacije.
U drugom poluvremenu brojne igračke promjene na obje strane i još jedna majstorija Nike Kranjčara za pobjedu Hrvatske. Od igre smo u drugih 45 minuta malo vidjeli. Vrijedi izdvojiti tek veliku priliku Husekleppa koji se u 63. minuti, nakon ubacivanja Riisea, našao sam ispred Pletikose. No, norveški je napadač pucao slabo, pa je dobro postavljeni Pletikosa stigao reagirati.
Bila je to za hrvatske prilike uobičajena trening utakmica nakon koje će skeptici reći da Hrvatska igrom nije oduševila, a optimisti će poručiti da je i takva Hrvatska nastavila pobjednički niz i pritom dobila još ponekog igrača (Iličević). Što je od svega istina zaključiti sami.


 HRVATSKA – NORVEŠKA 2:1


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 2.000. Sudac: Damir Skomina. Pomoćnici: Kokolj i Žunić (svi Slovenija). Strijelci 0:1 Abdellaoue (21′), 1:1 Mandžukić (35′), 2:1 Kranjčar (49′). Žuti karton: Demidov (Norveška).
HRVATSKA: Pletikosa, Srna (od 88′ Buljat), Schildenfeld, Šimunić, Strinić, Vukojević (od 61′ Dujmović), Pranjić (od 90′ Pokrivač), Mandžukić, Modrić (od 46′ Iličević), Kranjčar, Eduardo (od 61′ Bilić). Izbornik: Slaven Bilić.
NORVEŠKA: Jarstein, Ruud, Demidov, Hangeland (od 65′ Waehler), Riise, Jenssen (od 46′ Hauger), Braaten (od 64′ Carew), Henriksen (od 46′ Grindheim), Pedersen, Moen, Abdellaoue (od 59′ Huseklepp). Izbornik: Egil Roger Olsen.




 ZAŠTO MAKSIMIR?


Sinoć se u Maksimiru skupilo tek tisuću, najviše dvije tisuće gledatelja. Nije prvi put da Hrvatska u prijateljskoj utakmici igra praktički pred praznim maksimirskim stadionom. Stoga je upitno zašto se utakmica nije igrala u nekom drugom gradu gdje bi, valjda, zanimanje za utakmicu dvije vrlo jake reprezentacije bilo veće. Istina je da u Hrvatskoj nema velikog izbora stadiona na kojima reprezentacija može igrati, ali ovo s Maksimirom je potpuni promašaj.


 GOLOVI


0:1 (21′) – Slobodan udarac s desne strane norveškog napada izveo je Pedersen, a Abdellaoue je pred Pletikosom najviši u skoku i glavom pogađa za vodstvo Norvežana.
1:1 (35′) – Srna je s desne strane izveo slobodni udarac. Uputio je hrvatski kapetan snažan udarac, a loptu je neposredno ispred vratar Jarsteina Mandužkić klizećim startom skrenuo u mrežu.
2:1 (49′) – Kranjčar je nastavio tamo gdje je stao u Izraelu. Dobio je loptu Kranjčar na vrhu šesnaesterca i premda je pred sobom imao cijeli norveški bedem svojih se čuvara s dvije varke lako riješio, izašao sam ispred Jarsteina i prizemnim udarcem pogodio lijevu stranu norveškog gola.


 GRČKA – IZRAEL 2:1


U utakmici skupine F kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2012., u kojoj se natječe i Hrvatska, Latvija i Gruzija sinoć su u Rigi igrale 1:1. Poveli su gosti pogotkom Davida Siradzea u 74. minuti, a izjednačio je Aleksandrs Cauna u prvoj minuti sudačke nadoknade. U našoj skupini sinoć je još Grčka u Pireju svladala Izrael sa 2:1. Grčka je povela golom Salpingidisa u 22. minuti, na 1:1 izjednačio je autogolom Spyropoulos u 59., da bi tri boda Grčkoj osigurao Karagounis pogotkom iz 11-erca u 63. minuti. Ovom pobjedom Grčka je preuzela vodstvo na ljestvici s osam bodova iz četiri utakmice ispred Hrvatske koja ima sedam bodova iz tri dvoboja, dok je Izrael u četiri utakmice osvojio četiri boda.
Redoslijed: Grčka 8 (4 utakmice), Hrvatska 7 (3), Gruzija 6 (4), Izrael 4 (4), Latvija 4 (4), Malta 0 (3) bodova.