Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar, Biograd, Nin i Božava turistički prvaci

11.10.2011. 22:00
Zadar, Biograd, Nin i Božava turistički prvaci


Zadarski list i  TZ Zadarske županije danas su desetu godinu za redom  nagradili najuspješnije institucije i najljepše dijelove Zadarske županije u sklopu zajedničke akcije Biramo  najuređenije mjesto, Biramo najljepši vrt te konobu i restoran s najboljom izvornom   gastroponudom. Svečana  dodjela nagrada, koja je okupila najvažnije ljude iz ovdašnjeg turizma, održana je  u Hotelu Kolovare.
Ovogodišnji pobjednici
Tradicionalna akcija ovih  dviju kuća odvija se sukladno akciji Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice,  čega je ovo  sastavni dio, te je  nadograđena i nagradama za   pojedinačne objekte ili sadržaje turističke  ponude  predviđene pravilnikom akcije Plavi cvijet.
U skladu s tim Zadar je  proglašen za najuređenije  turističko mjesto sa preko 10  000 stanovnika, Biograd za  najuređenije mjesto od 3 – 10  000 stanovnika. Nin je najuređenije mjesto do 3.000 stanovnika, a Božava do 1.000  stanovnika. Najuređenijim  parkom u turističkom mjestu proglašen je par Petra Zoranića Ninanjina u Ninu,  najuređenija plaža je biogradska plaža Dražica, a  najuređenija okućnica je  okućnica obitelji Kate i Drage Mlilina u Diklu. Najuređeniji TIC imaju Pakoštane. Najorginalnija nova turistička ponuda je Mirila  Starigrad – Paklenica, najorginalniji suvenir su Zadarski  barkajoli dizajnerice Ivane  Kazija Bajlo. Turisthotel d.d.  TN Zaton dobio je nagradu  za izniman doprinos razvoju  kamping turizma. Riječ je  višegodišnjem najnagrađivanijem kampu u Hrvatskoj  koji je četiri godine uzastopno u Top Camping od  Europe među 32 najbolja  kampa starog kontinenta.  Ilirija d.d. dobila je nagradu  za dugogodišnju organizaciju Biograd Boat Showa, najdugovječnije i najuspješnije  sajamske priredbe na ovom  području  i izniman doprinos  razvoju nautičkog turizma  kojem je i rodno mjesto u  Hrvatskoj. Falkensteiner  Hotles & Residencies Punta  Skala pripala je nagrada za  poseban doprinos unaprjeđenju hotelske turističke  ponude Zadarske županije s  ovogodišnjom krunom u otvaranju hotela Jadera prvog  hotela s pet zvjezdica na prostoru Sjeverne Dalmacije,  Gradu Biogradu na Moru za  organizaciju Dana Harley  Davidson i Europskog HOG  Rellya kojim su uz druge manifestacije ostvarili najbolju  predsezonu ikad i oduševili  nove iznimno vrijedne goste,  te ih privukli na boravak u  cijeli naš kraj. Kolega novinar Laszlo Matoricz, producent iz Pečuha, dobio je  nagradu za upornu i predanu  televizijsku popularizaciju  Zadarske županije u Mađarskoj. Restoran Brucheta  Bože Vedrića dobio je nagradu za restoran s najboljom izvornom gastro ponudom, a koja je od otvaranja  zabljesnula i promijenila  stvari u ovdašnjoj ugostiteljskoj ponudi.
Turizam najvažnija  gospodarska grana
Direktor Zadarskog lista  Damir Maričić naglasio je  kako je Zadarska županija  bila hendikepirana u razvoju  turizmu zbog ratnih i poratnih događanja:
– Turizma je danas naša  najznačajnija gospodarska  grana. Mi smo u deset godina koliko provodimo ovu  akciju svjedočili smo  buđenju, razvoju i cvjetanja  turizma. Prije nekoliko godina naša mjesta, Zadar,  Biograd na moru, Nin i Pag,  postala su po svojoj  uređenosti i opremljenosti  prepoznatljiva na nacionalno i europskoj razini.
Direktor TZ Zadarske  županije Ivo Dunatov kazao  je kako je ove godine u zadarskoj županiji zabilježeno  8,355 milijuna noćenja, 1,15  milijuna dolazaka turista.
– Zabilježili smo 545 tisuća više noćenja nego lani  što je za sedam posto više  nego lani u istom razdoblju.  Po ostvarenom rastu druga  smo županija u Hrvatskoj,  odmah iza Istre. Zabilježeno  je 80.000 više dolazaka turista što je red veličine jednog Zadar. Zadarska županija u hrvatskom turizmu  zauzima čvrsto četvrto mjesto, rekao je Dunatov.
U prvake Zadarske županije Dunatov je ubrojio Zadar koji je ove godine prvi  puta ostvario milijun  noćenja, Biograd na moru  koji će, ako već nije, sigurno  preći tu brojku, Vir gdje je  evidentirano 904 tisuće  noćenja, Nin i Zaton sa 900  tisuća, Pag sa 800 tisuća i  Pakoštane gdje je zabilježeno preko pola milijuna  noćenja.
Važnost turizma i cijele  akcije Zadarskog lista i TZ  Zadarske županije naglasio  je zadarski župan i predsjednik TZ Zadarske županije  Stipe Zrilić:
– Ova akcija potiče natjecateljski duh, na uređenje  naših gradova i općina i povećanja naše turističke konkurentnosti. Turizma je naša  strateška grana i drago mi je  što u moru loših vijesti čujemo da iz ovog sektora dolaze  dobre. Zadarska županija  ima potencijal za daljnji razvoj turizma, imamo značajne prirodne vrijednosti, velika su ulaganja javnog sektora u komunalnu, a posebno cestovnu infrastrukturu.
Nakon dodjela nagrada na  lokalnoj razini slijedi odlazak na Dane hrvatskog turizma, događaj godine u hrvatskom turizmu, koji se ove  godine održavaju u šibenskom Solarisu. I tamo predstavnike s prostora ove županije očekuju nagrade i priznanja za uložene napore.  Među nagrađenima je sigurno Nin koji će se okititi plavim cvijetom, ali još uvijek se  ne zna kojeg sjaja.


 SKOBLAR: TURIZAM JE NAŠA SUDBINA


Direktor Turisthotela Frane Skoblar obratio se u ime  svih nagrađenih:
– Nagrade koje smo danas  dobili su svima nama motiv  da sutra budemo još uspješniji u našem poslu. Turizam je naša sudbina. Svatko od nas ima potencijala za  poboljšanja i vjerujem da  ćemo u budućnosti biti još  bolji.