Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Arheolozi bi za nekoliko stoljeća mogli pronaći jedino hrpu smeća

Autor: Valentina Mlađen

11.10.2012. 22:00
Arheolozi bi za nekoliko stoljeća mogli pronaći jedino hrpu smeća

Foto: Vedran SITNICA



Jedna plastična boca u okolišu se razgrađuje između 100 i 1.000 godina, a limenka između 10 i 100 godina. Vođeni mišlju da upozore na ovaj problem i podignu svijest građana o važnosti očuvanja i brige za okoliš u kojem živimo Udruga Eko-Zadar, u prostorijama likovne udruge ZadArt, postavila je izložbu “It takes a long time”.
Na izložbi su predstavljene fotografije Žeminee Čotrić koje predstavljaju projekcije ilegalnih odlagališta i otpada različitih skupina starog više od 20 godina koji je sve vrijeme stajao u našem okolišu i ostao praktički nepromijenjen. Uz fotografije ovoga su puta umjesto umjetničkih skulptura postavljeni primjerci takvog otpada, od limenki, preko konzervi i boca od različitih materijala. Arheolozi koji za nekoliko stoljeća budu istraživali generacije prije njih mogle bi čini se iza nas pronaći jedino hrpu smeća.
Izložba je samo jedno od događanja u nizu u sklopu projekta 3XRE (Simple Math) kojim se nastoji povećati svjesnost o važnosti očuvanja okoliša. Naime, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je uz pomoć GivenGain grupe hrvatskim udrugama omogućila pristup najvećoj svjetskoj mreži za izravno doniranje. Prvi put se udruge izravno mogu povezati s ljudima iz cijelog svijeta i to na jednostavan način. U testnom programu koji traje godinu dana iz Hrvatske je izabrano 8 udruga među kojima je i udruga Eko-Zadar.
Naziv projekta 3XRE predstavlja prva dva slova od “reduce” (“smanji”), “reuse” (“ponovno upotrijebi”) i “recycle” (“recikliraj”). Kako je cilj organizacija događanja i kampanja za očuvanje okoliša na tjednjoj bazi Udruga Eko-Zadar poziva volontere i volonterke da se jave i sudjeluju osmišljavanju aktivosti. Svi zainteresirani se mogu javiti u ured udruge na telefonski broj 023/300-120 ili e-mail adresu [email protected].