Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Burčul: Matić i sad ima umjesto koga u srpski zatvor

Autor: Ivana Burica

11.10.2012. 22:00
Burčul: Matić i sad ima umjesto koga u srpski zatvor

Foto: Velimir BRKIĆ



I u ovom trenutku je u srpskom zatvoru hrvatski branitelj Veljko Marić o kojemu više nitko ne govori. Dovoljan bi bio jedan potez pera Vlade i ministra Matića da se Marić prebaci u Hrvatsku, ali nikomu ništa. Ministru Matiću poručujem da i sad ima hrvatskog branitelja u srpskom zatvoru pa neka odleži umjesto njega, kazao je Burčul


Ministar branitelja Predrag Matić Fred ovih je dana kao gost jedne televizijske informativne emisije najavio da će registar branitelja biti objavljen sredinom prosinca, “kao božićni poklon svim istinskim braniteljima”. Registar će imati opći i posebni dio, prvi s najosnovnijim podacima, a drugi s podacima o vremenu provedenom u ratu, postrojbama i sektoru (borbeni ili neborbeni) u kojima se branitelj nalazio. Registar će izaći kao dio izmjena Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji. Ministar Matić je govorio i o broju branitelja složivši se s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom koji je spominjao brojku od 350.000 branitelja, a za 150.000 lažnih branitelja optužio je bivšu vlast. Također je obećao da će, ako bilo kojeg hrvatskog branitelja zbog podataka objavljenih u registru uhite na granici sa Srbijom, ići u zatvor umjesto njega, ali je izrazio i duboko uvjerenje da nijedan branitelj neće završiti u zatvoru jer je bio hrvatski branitelj.
Komentirajući ovaj posljednji javni istup ministra Matića predstavnici zadarskih braniteljskih udruga složni su u jednom – dobro je da će registar biti objavljen.
Marića svi zaboravili
– Drago mi je da će registar branitelja napokon na svjetlo dana, ja sam oduvijek bio za to. No što se tiče ovog općeg dijela, smatram da bi u njemu trebali biti navedeni i podaci o vremenu provedenom u ratu, a koji će prema onomu što je rekao ministar biti objavljeni u tzv. posebnom dijelu, kaže predsjednik “Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata” Goran Burčul koji se, kako kaže, s obzirom na to da se za samog ministra Matića umjesto imena postrojbe u kojoj je ratovao navodi “nepoznata”, ne čudi da će ratni put biti objavljen samo uz poseban pristanak branitelja.
Što se stvarnog broja branitelja tiče slaže se s ministrom Matićem, koji se referira na pokojnog predsjednika Tuđmana govoreći o realnih oko 350.000 pravih, odnosno 150.000 lažnih branitelja.
– Kad ministar Matić govori da će ići u zatvor umjesto branitelja to su tek prazne riječi. Nitko ne ide u zatvor umjesto nikoga, to je i pravno nemoguće. A to što kaže da je uvjeren da nijedan branitelj neće biti uhićen zbog toga što je branitelj, ja kažem da će u to biti uvjeren dok se ne dogodi. Kad se dogodi, više neće biti uvjeren. I u ovom trenutku je u srpskom zatvoru hrvatski branitelj Veljko Marić o kojemu više nitko ne govori. Dovoljan bi bio jedan potez pera Vlade i ministra Matića da se Marić prebaci u Hrvatsku, ali nikomu ništa. Ministru Matiću poručujem da i sad ima hrvatskog branitelja u srpskom zatvoru pa neka odleži umjesto njega. Ja kao ni do sada neću preko srpske granice jer se bojim te sam uvjeren da Fred Matić ne bi otišao umjesto mene u zatvor, kazao je Burčul.
Ministar nije hrabar, već informiran
Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske HVIDRA-e, podsjeća da je vodstve udruge koje je član podatke on svom ratnom putu dalo još 2004. godine te da su zbog toga, kako kaže, bili razapinjani i zasipani raznim tužbama.
– Naravno da pozdravljam objavu branitelja koji će biti knjiga časnih ljudi. Mislim da su u Ministarstvu mogli pojednostaviti proceduru na način da daju rok u kojemu se netko može javiti ako želi da im se objavljuje ratni put da se jave u Ministarstvo. Ostalima nek se objave kompletni podaci. Osobno ću biti ponosan zbog objave mojih podataka u registru. Bit će to knjiga časnih ljudi, kaže Vidaić koji se također slaže s procjenom da je realan broj branitelja oko 350.000.
– I ta je brojka malo nategnuta, kaže Vidaić i ministra Matića što se tiče obećanja da će ići u zatvor umjesto branitelja proziva da govori napamet.
– To je zakonski nemoguće. Mislim da njegovo obećanje ne proizlazi iz njegove iznimne hrabrosti, već iz odlične informiranosti. Zna on, naime, da su svi ti podaci već odavno javni, a dali su ih predstavnici naših vlasti koji su se udobno smjestili u EU fotelje. Svjestan je ministar da se dokumentacija o braniteljima iz Vlade i Ureda predsjednika, posebno predsjednika Mesića, izvozila u kamionima, rekao je Vidaić koji Matićevo obećanje o preuzimanju zatvorske kazne vidi u prvom redu kao odgovor onom dijelu protivnika objave registra koji su svoj stav argumentirali mogućnošću zatvaranja branitelja.
– Ima nekih koji bi voljeli da ih se registra izbriše prije negoli se on objavi. To su oni koji će se crvenjeti ili bi se barem trebali crvenjeti ako im se ime objavi u registru branitelja. Mi ostali ćemo se ponositi, zaključuje Vidaić, koji kao ni Burčul iz mjera opreza, ali i iz principa, ne ide preko granice.
Predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata u Zadarskoj županiji Ante Martinac kaže da se objava registra branitelja već duže najavljuje.
– Mislim da je u redu da se registar objavi i da će biti odijeljeni opći i posebni dio.
– Što se tiče broja branitelja tu nema licitacije. Koja je uopće definicija pravog i lažnog branitelja? Neka se najprije točno odredi što su pravi, a što lažni branitelji, a potom nek se provede temeljna analiza i konačno definira točan broj branitelja. Osobno mislim da je pretjerano govoriti o 150.000 lažnih branitelja. Hajde, u redu bi bilo da se govori o 10-15 tisuća, ali 150 tisuća je ipak previše, kaže Martinac koji pohvaljuje Matićevo obećanje da će ići u zatvor umjesto branitelja koji bi eventualno bili uhićeni na granici sa Srbijom.
– Sigurno da u praksi on nema pravne mogućnosti nekoga mijenjati u zatvoru. No svejedno njegovu izjavu gledam kao jedan moralni čin i na tomu mu svaka čast, kaže Martinac.