Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Missoni je u Zadar dobrodošao, ali izložba neće biti postavljena

Autor: Siniša Klarica

11.10.2012. 22:00
Missoni je u Zadar dobrodošao, ali izložba neće biti postavljena

Foto: Vedran Karuza



Narodni muzej je bio voljan ustupiti termin u studenom u Kneževoj palači, ali taj termin nije odgovarao organizatorima


“Genij boje”, izložba svjetski poznatog talijanskog dizajnera i stilista Ottavija Missonija, neće se održati u Zadru. Prema riječima Hrvoja Perice, kustosa Narodnog muzeja u Zadru, izložbu je otkazao organizator, Talijanska unija u Rijeci. Narodni muzej je bio voljan ustupiti termin u studenom u Kneževoj palači, ali, kaže Perica, taj termin nije odgovarao organizatorima.
Gradonačelnička epizoda
Ottavio Missoni je neko vrijeme slovio kao gradonačelnik Zadar u egzilu i esulska ikona. No u svojim nedavnim istupima Missoni je rekao da je tu funkciju, kao nekadašnji žitelj Zadra, više shvatio počasno nego kao ozbiljan politički angažman. Rođenjem Dubrovčanin, a dijelom i Hrvat jer mu je majka bila Teresa de’ Vidovich, inače grofica Primoštena i Rogoznice, sebe je ponajprije isticao kao Dalmatinca. Međutim, političko ozračje nakon Domovinskog rata, strah od talijanskog iredentizma, priječilo je svaki službeni kontakt s ovim svjetski poznatim dizajnerom koji je u mladosti bio stanovnik Zadra.
– Ne vidim razloga zašto se izložba ne bi održala u Zadru, tim više što se održala u Missonijevom rodnom gradu Dubrovniku, pa i u Rijeci. Missoni je u medijima pojasnio njegovu gradonačelničku epizodu koju je više shvaćao počasno, bez ambicije da politički derogira demokratski izabranu vlast u Zadru. Njegovo prihvaćanje te ‘funkcije’ bilo je više skretanje pažnje na to da s bivšom komunističkom vlašću talijanske izbjeglice nisu mogle uspostaviti most suradnje, rekao je zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović.
Nismo uspjeli doći u Zadar
Organizator Missonijeve izložbe Talijanska unija u Rijeci imala je kontakte sa Zadrom, ali ne i izravne, već preko svojih partnera.
– Mi, zapravo, nismo otkazali izložbu u Zadru. Jednostavno, zbog tehnički i financijskih aspekata nismo je mogli organizirati, kao ni izložbu u Rovinju i Zagrebu. Izložba ‘Genij boje’ održat će se u Dubrovniku, Puli, Kopru i Rijeci. Bilo je kontakata sa Zadrom, preko naših partnera i galerista iz Pirana, ali u isto vrijeme financijski i organizacijski nije ju bilo moguće organizirati. Naime, eksponate nakon izložbe moramo vratiti obitelji Missoni za veliku izložbu u povodu 60. obljetnice djelovanja što ju u studenom i prosincu organiziraju u Italiji. Moram naglasiti da nikakvih političkih konotacija nije bilo niti se spominjala Missonijeva ‘gradonačelnička’ prošlost, rekao nam je predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije u Rijeci Maurizio Tremul.


 KAO ZADRANIN TRČAO NA UNIVERZIJADI U BEČU




Najveći uspjeh koji je ostvario kao Zadranin bila je njegova pobjeda 1939. godine na Univerzijadi u Beču, u trčanju na 400 metara, što je pretrčao za tada vrlo dobrih 48 sekunda. Iako je 1948. čak sudjelovao na Olimpijadi u Londonu, gdje osvojio 6. mjesto na 400 metara sa zaprekama, svjetsku slavu je doživio kao kralj pletenine i koloritnih “džempera” koje su nosile najveće zvijezde današnjice.