Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U osnovi crteža – crno-bijela fotografija

Autor: Valentina Mlađen

11.10.2012. 22:00
U osnovi crteža – crno-bijela fotografija

Foto: Vedran SITNICA



S petnaestak crteža i četiri ulja na platnu u Zadru se predstavila zadarska likovna umjetnica Vesna Đurić. Izložbu postavljenu u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, u organizaciji predstavnika crnogorske nacionalne manjine Zadarske županije i Grada Zadra te Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Grada Zadra, umjetnica je posvetila svojim umjetničkim mentorima, slikarima, ocu Božidaru Đuriću te stricu Miodragu Đuriću Dadi.
– Meni osobno ovi moji crteži djeluju kao kadrovi iz dokumentarnog filma o djetinjstvu i životu dva brata u njihovu rodnom kraju, kazala je umjetnica obraćajući se okupljenima.
Vesna Đurić diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Zadru, a svoju likovnu avanturu, koja traje do danas, započela je u okviru Salona mladih koji je nekada djelovao u Zadru. Dok su njena platna na ulju apstrakcije umjetničke mašte, njeni crteži s druge strane ukorijenjeni su u dokumentaciji. Naime, u osnovi svakog crteža nalazi se kopija stare crno-bijele obiteljske fotografije koja čini idejni i kompozicijski osnov svakog crteža.
– Crnogorci čine integralni dio grada, kao nacionalna manjina sudjeluju u razvoju multikulturalnosti, a ova izložba još je jedno od događanja koji govore u prilog tome, zaključio je ravnatelj Znanstvene knjižnice Miro Grubić pozdravljajući suradnju knjižnice i predstavnika cnogorske manjine u Zadarskoj županiji i Zadru.
Izložba je privukla velik broj posjetitelja, njena realizacija potpomognuta je sredstvima Zadarske županije i Grada Zadra, a ostaje otvorena do 20. listopada. Ulaz je slobodan.