Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Brutalna pretraga stalno sumnjiva čovjeka

11.10.2013. 22:00
Brutalna pretraga stalno sumnjiva čovjeka


Joško Štefanić, rođen je u Zadru prije 53 godine, a upisan je u knjigu državljana Slovenije jer mu je otac podrijetlom Slovenac. Tu ima obitelj i želi u Zadru i ostarjeti, institucije su uporne i ne žele ga upisati u knjigu državljana jer je u mladosti bio nekoliko puta u sukobu sa zakonom


Joško Štefančić, rođeni je Zadranin. U Zadru je išao u dječji vrtić, osnovnu i srednju školu, u Zadru je prije 12 godina rođeno njegovo dijete, a na zadarskom Gradskom groblju prije nekoliko godina sahranio je roditelje – majku rođenu u Drnišu, te oca podrijetlom iz Brežica u Sloveniji. No Joško Štefančić ni dan danas, nakon 53 godine života, nije uspio ishoditi domovnicu i dobiti hrvatsko državljanstvo. Razlog – mladenački sukobi sa zakonom i odredba iz bivše države po kojoj je on, iako rođen u Zadru, upisan u knjigu državljana u očevu mjestu rođenja. Kombinacija svega navedenog često na njega privlači policiju pa je Štefančić s njima imao “bliske susrete” posljednji put prošli tjedan.
– Imam problema s nogom. Ima ranu koja ne zacjeljuje i zbog koje bih mogao i izgubiti nogu. Zdravstveno osiguranje nemam, a ni novca za liječenje. Po prijateljevoj preporuci taj sam dan otišao privatno na pregled u Split, a kad sam se vratio u Zadar i izišao iz autobusa, tamo su me zaskočili policajci u civilu iz odjela za narkotike. Dobio sam udarac u potiljak i pao na pod, a onda su mi ruke vezali na leđima i strpali me u automobil pa odvezli u postaju – otvara Štefanić neobičnu priču te nastavlja kako su ga u postaji policajci pitali ima li kod sebe drogu. Pojasnili su mu kako imaju informaciju da je on u Split išao po heroin pa su ga pitali je li progutao što, i ima li drogu u analnom otvoru. Negirao je sve nabrojeno, a onda su ga policajci odveli u Hitnu medicinsku pomoć gdje su dobili uputnice s kojima su ga odveli u Opću bolnicu Zadar.
Nakon pregleda i rengdena liječnica je usprkos njegovu negiranju tvrdila da ima nešto u analnom kanalu. Kaže kako su mu potom dali klistir, a kad ni u tako izazvanoj stolici nisu ništa našli, pojačali su mu dozu nakon čega je jedan policajac morao otići po čistu odjeću i obuću.
Iz PU zadarske imaju drugačiju varijantu ove neugodne priče s naglaskom da je Štefančić uz izričit dragovoljni pristanak zbog sumnje da u tijelu skriva drogu odveden u Opću bolnicu Zadar gdje je podvrgnut liječničkim pregledima.
—više u tiskanom izdanju