Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najviše slučajeva virusnog hepatitisa C otkrije se slučajno

11.10.2013. 22:00
Najviše slučajeva virusnog hepatitisa C otkrije se slučajno


Posve je jasno u uvjetima rata i općeg straha zašto su tako kasno počela testiranja, ali na žalost nisu testirane transfuzije koje su primali ranjeni vojnici i civili i mnogi slučajevi zaraze HCV-om potiču upravo iz tog vremena, rekao je Dželalija


Virusni hepatitis C izlječiv je i do u 95 posto slučajeva, barem u onim zemljama gdje se za liječenje ove, u nekim slučajevima i smrtonosne bolesti, koristi trojna terapija. U Hrvatskoj ovaj najnoviji oblik liječenja mogu dobiti samo tzv. relapseri ili nonresponderi i to samo u slučaju pridržavanja strogih pravila, za sve ostale ovakva terapija za HZZO je preskupa, a time i nedostupna.
O virusnom hepatitisu C i novim spoznajama u njegovu liječenju govorio je uglavnom studentima zdravstvenih studija prof. dr. sc. Boris Dželalija u okviru programa Četvrtkom do zdravlja. Program u Gradskoj knjižnici Zadar organiziraju Sveučilište u Zadru i Odjel za zdravstvene studije, a predavanja iz područja medicine održavat će se jednom mjesečno. Sudeći po prvom, zainteresiranih slušača neće nedostajati.
Dr. Dželalija za početak je pojasnio kako je virusni hepatitis C otkriven tek 1989. godine. Testovi za njegovu detekciju napravljeni su devedesetih godina, a u Hrvatskoj su testiranja počela tek 1993. godine.
– Posve je jasno u uvjetima rata i općeg straha zašto su tako kasno počela testiranja, ali na žalost nisu testirane transfuzije koje su primali ranjeni vojnici i civili i mnogi slučajevi zaraze HCV-om potiču upravo iz tog vremena, rekao je Dželalija.
Virusni hepatitis C poznat je po svom svojstvu stvaranja mutacija zbog čega je nemoguće da bolesnik na njega stvori imunitet. U 85 posto slučajeva pretvara se u kronični hepatitis C, od čega u čak 25 posto slučajeva dolazi do ciroze jetre nakon čega je najčešće potrebna transplantacija. Do ozdravljenja dolazi u svega 15 posto slučajeva. Dželalija je, također izrazio sumnju da je i u Hrvatskoj dva-tri puta više zaraženih nego što to bilježe službene brojke.
– Prevalencija u Hrvatskoj iznosi negdje između 1,3 i 1,5 posto oboljelih na sveukupnu populaciju, a to je otprilike negdje oko 57.000 stanovnika, rekao je Dželalija. Osim kod intravenskih ovisnika koji su najčešće HCV pozitivni, u Zadru negdje 80-ak posto njih, hepatitis C mogu prenijeti i dobrovoljni davatelji krvi transfuzijom.
– Na našoj internoj u Zadru leži puno pacijenata koji imaju kronični hepatitis C. To je bolest kojoj se prije nije pridavalo previše pažnje i zato je danas jedan od najvećih problema, napomenuo je Dželalija. Upravo kako do toga ne bi došlo i kako bi liječenje počelo što ranije u dijagnosticiranju su ključni liječnici primarne zdravstvene zaštite koji prvi dolaze u kontakt s pacijentom, a kako se često radi o narkomanima liječnik mora imati povjerenje pacijenta kako bi ga potaknuo na što brže liječenje.
– Najviše slučajeva virusnog hepatitisa C otkrijemo slučajno. Ne kritiziram liječnike primarne zaštite, ali oni jednostavno nisu dovoljno familijarni s ovom bolešću i morat će se potruditi po tom pitanju, kaže Dželalija.
Danas se virusni hepatitis C u Hrvatskoj liječi dvojnom terapijom, interferonom i ribavirinom i tu se razlikuju tri skupine bolesnika. Responderi su oni koji su odgovorili na terapiju i oni su izliječeni, non responderi su oni kod kojih terapija nije postigla rezultat, dok se kod relapsera nakon šestomjesečne terapije bolest vrati. Trajanje terapije ovisi o genotipu, kao i šanse za izlječenje.
Trojna terapija uz dva spomenuta lijeka uvodi i boceprevir ili telaprevir, a kako je na početku spomenuto po statistikama iz zemalja u kojima se koristi ima visoku izlježivost, ali se radi i o izuzetno skupoj terapiji na koju će većina pacijenata u Hrvatskoj ipak morati pričekati.


Anti-HCV pozitivan test ne znači hepatitis C bolest




Mnoge pacijente zbuni i uplaši pozitivan anti-HCV test, no Dželalija pojašnjava kako to ne znači bolest hepatitis C već samo da je osoba bila u kontaktu s HCV-om i imunitet na njega.
– Nedavno mi je bila jedna žena iz Novalje koja je doživjela ogroman stres nakon što joj je test pokazao da je HCV pozitivna. Prvih pola sata razgovora morao sam je smirivati kako bih je uvjerio da sam siguran da nema hepatitis C već samo imunitet što se na koncu i pokazalo. Sličan slučaj imao sam i lani s jednim bolesnikom koji se izliječio, ali tijekom jednog testiranja bio je anti-HCV pozitivan i došao mi je sav u panici, ispričao je okupljenima Dželalija zaokruživši još jednom da biti anti-HCV pozitivan ne znači imati hepatitis C.