Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U ligi s tri europska prvaka, večeras s POŠK-om

11.10.2016. 22:00
U ligi s tri europska prvaka, večeras s POŠK-om


Vaterpolski klub Zadar 1952 danas će otvoriti novo poglavlje svoje povijesti. Momčadi s Višnjika još prije pola godine stigla je pozivnica za nastup u A-2 Triglav regionalnoj ligi koja je nakon puno “usuglašavanja stavova” i prihvaćena. Odluka je dugo prolongirana da bi se u konačnici klub koji je od 2009. godine igrao u Prvoj B ligi “pet do 12” prebacio u viši, znatno kvalitetniji rang natjecanja.
– Nije bilo lako odlučiti se za regionalnu ligu jer znamo koliko je to veliki korak u odnosu na ligu u kojoj smo do sada igrali. Na pozitivan odgovor najviše je utjecala činjenica da smo okupili domaću momčad kojoj treba kvalitetnije natjecanje kako bi igrači mogli napredovati. Nastupom u A-2 ligi to ćemo sigurno i dobiti – kaže Goran Jovančević, trener Zadra 1952, ali i prvi operativac kluba koji s još nekolicinom kolega radi s mlađim kategorijama. Upravo je rad s mladima, a Zadar ima svih pet dobnih kategorija, od nada do juniora, bio presudan da su iz regionalne lige pozvali upravo Zadar, lani šestoplasirani sastav Prve B lige.
Povratak među prvoligaše
– Od izgradnje bazena na Višnjiku počeli smo sa sustavnim radom tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, kao što je to do tada bio slučaj. Nismo željeli preskakati razrede već smo počeli raditi s generacijom igrača 1999. godišta, koji danas značajno participiraju u prvoj momčadi. Sada smo procijenili da je došlo vrijeme za izlazak na višu razinu.
Ipak, puno je razloga za oprez na Višnjiku. Posljednje dvije sezone Zadar je imao prosječne rezultate u Prvoj B ligi, momčad je vrlo mlada, a to znači i neiskusna, a konkurencija nimalo bezazlena.
– Svjesni smo da neće biti lako, posebno ne u početku. Igrat ćemo u ligi u kojoj će biti tri europska prvaka, POŠK, Primorac iz Kotora i Crvena zvezda. Međutim, znamo smjer kojim želimo ići, a to je razvijanje mladih igrača koji će iz utakmice u utakmicu sigurno biti sve bolji. Rezultatska očekivanja u prvoj sezoni nisu velika jer prave stvari očekujemo za godinu dana. Međutim, ima u ligi momčadi s kojima itekako možemo biti “al pari”.
Nastup u regionalnoj ligi praktično znači da se Zadar vratio među hrvatske prvoligaše. U tom je društvu klub nastupao u sezonama 1998./99, i 1999./00. kada je u konkurenciji 12 momčadi osvojio deveto i osmo mjesto. Međutim, ti su se nastupi pokazali kao “račun bez krčmara” jer je bilo malo zadarskih igrača, a domaće utakmice su se igrale u Šibeniku i Splitu. Nakon dvije godine Zadar se vratio u stvarnost Druge lige koja se igrala na Kolovarama u ljetnim mjesecima.
– Bio je to pokušaj podizanja vaterpola na višu razinu koji je trajao dvije godine i završio tako kako je završio. Sada je situacija znatno drugačija jer osim što imamo svoj bazen, posložili smo i sve mlađe kategorije. To znači kontinuirani dolazak domaćih igrača u prvi sastav. Dugoročno, to je jedini način kako bismo mogli participirati u ovoj ligi.
Večeras kod POŠK-a
Roster su uz Zadrane, među kojima su najiskusniji kapetan Igor Šarić i Marin Stipić, popunila i dvojica “stranaca” Vlatko Burić i Ivan Banovac.
– To su dva iskusna igrača. Obojica su iz Splita, ali s obzirom da ovdje rade možemo i njih smatrati Zadranima. Bilo je u planu angažirati još ponekog iskusnijeg igrača, no zadovoljni smo i s onima koje imamo. Problem nam je što nismo odradili dovoljno kvalitetne pripreme jer je liga počela znatno ranije od termina koji se prvotno najavljivao. Budući da nismo bili u prilici igrati trening utakmice pravo stanje stvari doznat ćemo tek kad počne sezona.
U 1. kolu Zadar večeras u 19.30 sati očekuje gostovanje u Splitu kod POŠK-a. U mlađim kategorijama Zadrani često pobjeđuju POŠK-ovce, no pitanje je kako će to izgledati sa seniorima.
– POŠK je među favoritima za plasman u A-1 ligu. Riječ je o kvalitetnom sastavu protiv kojeg je najvažnije odigrati najbolje što možemo. Jasno nam je kakav je trenutačan omjer snaga, ali ukaže li nam se bilo kakava prilika za uspjeh u tom dvoboju znat ćemo je iskoristiti.


 MOMČAD


Igor Šarić, Vlatko Burić, Ivan Banovac, Marin Stipić, Tomislav Kačunić, Jerko Jurlina, Ivan Vrbnjak, Marin Jovančević, Toni Grozdanić, Timien Vučković, Roko Jurišić, Vice Donat Magaš, Lovre Zelić, Mate Čačić, Marin Jakupović, Ante Zdrilić, Mateo Škaro, Roko Donđivić.