Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učenici u simulatoru “doživjeli” sudar i prevrtanje

11.10.2016. 22:00
Učenici u simulatoru “doživjeli” sudar i prevrtanje


Hrvatska je među najnesigurnijim zemljama u Europi. Protekle 2015. godine nalazili smo se na 26. mjestu po broju smrtno stradalih u odnosu na druge europske zemlje. Iza nas su bili samo Bugari i Rumunji, podaci su koje je mr.Sc. Krešimir Viduka iznio jučer na predavanju u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića. Bio je to alarm koji je Hrvatski autoklub potaknuo na djelovanje. Osmišljen je program Klik koji je jučer gostovao i u Zadru, u spomenutoj školi gdje je u jutarnjim satima održan interaktivan program sastavljen od predavanja i simulacija u prometu.
– Svjetska automobilistička organizacija FIA zajedno s Michelinom izdvojila je prometne situacije koje su bitne za našu sigurnost. Prvo zlatno pravilo je ‘veži se’. Treba se vezati kao vozač, suvozač i putnik na zadnjem sjedištu, poručio je Viduka.
Naime, istraživanje koje je protekle godine napravio Fakultet prometnih znanosti govori kako su hrvatski vozači još uvijek visoko neodgovorni te da rijetko koriste sigurnosni pojas, u svega u 60 posto slučajeva na razini Hrvatske.
– Na zadnjem sjedištu sigurnosni pojas u Hrvatskoj ne koristi gotovo nitko. U Njemačkoj pak, 99 posto vozača i suvozača, bez obzira na mjesto u vozilu, koristi sigurnosni pojas, istaknuo je Viduka.
Zbog svega toga HAK je kreirao projekt KLIK, namijenjen mladima u srednjim školama koji inače nisu aktivno uključeni u projekte vezane za sigurnost u prometu. Osmišljen je interaktivan program kojim se mladima nastojalo pokazati što ih sve čeka u prometu te kako kroz neke navike odgovornog ponašanja mogu zaštiti sebe.
– Priča je vezana za sigurnosni pojas, jer dovoljno je napraviti jedan mali klik kada sjednemo u automobil, a koji će nam biti jamstvo da ćemo ostati živi i bez ozljeda, pojasnio je Viduka.
Preventivno-edukativni program “KLIK – sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja u prometu” namijenjen je adolescentima, mladima od 15 do 20 godina među kojima su i učenici SŠ Vice Vlatkovića. Njima su jučer nakon teoretskog dijela instruktori na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima direktno prezentirali posljedice prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima – sudar s nepomičnom preprekom i prevrtanje vozila. Nakon SŠ Vice Vlatkovića edukativna simulacija odlazi u srijedu, 12. listopada u Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu, te četvrtak, 13. listopada u Gimnaziju Jurja Barakovića i Prirodoslovno-grafičku školu Zadar.
U petak, 14. listopada na redu je Srednja škola Obrovac, a u subotu 15. listopada je Dan otvorenih vrata Autokluba Zadar.