Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Danas javna rasprava o urbanističkom planu

Autor: Ivan Stagličić

11.11.2009. 23:00
Danas javna rasprava o urbanističkom planu


Sve ovo što radimo u poslovnoj zoni je da bismo privukli investicije jer na navedenom zemljištu osim solarne elektrane su predviđeni i drugi proizvodni sadržaji. Ali to je kod nas zakonski tako kako jest. O tome sam nedavno upoznao i predsjednicu Vlade Jadaranku Kosor i predsjedničkog kandidata Andriju Hebranga, istaknuo je načelnik Baradić
Projekt realizacije prve solarne elektrane u Hrvatskoj, zamišljen na prostorima poslovne zone Crljenik u Stankovcima nije upitan i realizira se u skladu sa zakonskim normama i propisima RH. Unatoč pisanju nekih medija, nema govora ni o kakvom odustajanju od projekta vrijednog dvadeset milijuna kuna kojemu su nositelji njemačka tvrtka HK Energije i zadarska tvrtka “Štefančić”, saznali smo u razgovoru s Denisom Štefančićem, kao i načelnikom općine Stankovci Željkom Baradićem.
Danas se, naime, u Stankovcima održava javna rasprava o urbanističkom planu čime se okončava jedan i priprema drugi krug aktivnosti za provedbu ovog energetskog projekta.
– Zemljište na kojem se to treba izvesti je u vlasništvu RH. Da bismo mogli doći do njega, lokalna samouprava mora napraviti detaljni plan, koji smo već napravili te urbanistički plan o kojemu se javna rasprava održava u četvrtak. Na raspravi će se provjeriti je li sve uređeno u skladu sa svim onim službama kao što je HEP i slično koji su dali određene preduvjete kako se s tim zemljištem treba dalje postupati. Ako rasprava prođe bez primjedbi, mi odmah idemo dalje, u Zagreb, prema Vladinom uredu za upravljanje državnom imovinom i tražimo izuzimanje u korist jedinice lokalne samouprave, to jest općine Stankovci, kazao nam je načelnik Baradić.
Da investitori nisu odustali od projekta u Stankovcima potvrdio nam je i Denis Štefančić koji dodaje da su poslovni partneri iz Njemačke malo zbunjeni duljinom vremenskog trajanja cijelog procesa i da se ne mogu oteti dojmu da u Hrvatskoj u realizaciji poslovnih ideja, uvijek zapinje na nekim “papirima”.
– Ja razumijem investitore i ne čudi me što se neki do njih nađu začuišeni ili zbunjeni i stvaraju katkad i krive zaključke kako mi ne želimo investicije, što nije istina. Sve ovo što radimo u poslovnoj zoni je da bismo privukli investicije jer na navedenom zemljištu osim solarne elektrane su predviđeni i drugi proizvodni sadržaji. Ali to je kod nas zakonski tako kako jest. O tome sam nedavno upoznao i predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i predsjedničkog kandidata Andriju Hebranga. U Hrvatskoj od poslovne ideje od njene realizacije prođe i četiri godine, istaknuo je načelnik Baradić.
Ako na današnjoj javnoj raspravi ne bude nikakvih prigovora, što nitko ne očekuje, mogao bi proces realizacije ovog projekta ipak krenuti nešto bržim tempom. Radi se o 2.560 kolektora na površini od 11 tisuća četvornih metara, koji će trideset godina proizvoditi struju bez ikakvog štetnog učinka na okoliš, čak i bez ikakve buke. Ušteda na emitiranju štetnog ugljičnog dioksida iznosi milijun i trideset tisuća kilograma na godinu. Godišnja proizvodnja struje iznosit će oko 1.160.000 kWh/g, a električni radni učinak 615 kWp. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na oko 2,8 milijuna eura.