Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HDZ-ova “vojska” pogurat će Hebranga u drugi krug

Autor: Siniša Klarica

11.11.2009. 23:00
HDZ-ova “vojska” pogurat će Hebranga u drugi krug

Foto: Filip BRALA



Sudeći po retorici sa susreta predsjedničkog kandidata HDZ-a Andrije Hebranga i članova HDZ-a Zadarske županije, u stranci ove predsjedničke izbore dočekuju kao svojevrsnu mobilizaciju. Čak je u uvodu predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta upotrebio jedan, blago rečeno nespretan, povijesni termin kako su ovi izbori „Majka svih bitaka”.
Županijski HDZ, kaže Kalmeta, broji 12.000 članova. Uključujući i članove domaćinstava jasno je da je osigurano 30 posto glasova i prolaz njihovog kandidata u drugi krug. Međutim, situacija na desnici u što Hebrang neuvijeno ubraja i HDZ, prepuna je kandidata koji bi između sebe mogli usitniti glasove desne opcije.
Hebrang kaže da se opasnost krije u tome što je sve namješteno kao bi na kraju dva kandidata ljevice, Ivo Josipović i Milan Bandić dospjeli u drugi krug, a onda je za tu istu lijevicu potpuno nevažno tko će pobijediti. Dogodi li se to, kaže Hebrang, onda nema načina da se izbriše ili zaboravi ostavština sadašnjeg predsjednika Mesića. Nju se može zaboraviti nakon dva mandata, ali ne i nakon trećeg koji bi pripao lijevici.
„Toj istoj ljevici, a ne građanima, pripadao je sadašnji predsjednik Mesić. U konačnici to bi značilo nastavak dekroatizacije Hrvatske, kroz omalovažavanje Domovinskog rata, Crkve i branitelja, dodaje Hebrang. Dodatno usitnjavanje glasova može prouzročiti i najava HSP-a da će nakon svog sabora i oni predstvaiti  svog kandidata za predsjednika republike.
No najviše „žuči” Hebrang je istresao na dvojicu „dezertera”  iz HDZ-a  Nadana Vidoševića i Dragana Primorca. Da ne bude nejasnoća, pobrinuo se i sam Kalmeta, koji je rekao da je Hebrang jedini legalni kandidat HDZ-a koji je čak predložio, kad se vidjelo da će se ova dvojica kandidirati, da se provedu unutarstranački izbori.  Obraćajući se nazočnim hadezeovcuima u hotelu Donat u Zadru, Hebrang je ovog puta je dodao da je mobilizirani Nadan Vidošević uspio skupiti 62 dana u uniformi, ali čim kad se zapucalo, odmah je odjurio u Zagreb. U dvadeset godina uspio je skupiti imetak vrijedan nekoliko desetina milijuna, a samo ta činjenica, naglašava Hebrang, bila bi dovoljna da ga se izbaci iz stranke.
“Za njega ne važi kupujmo hrtvatsko, nego kupujmo Hrvatsku”, vikao je s hotelske govornice Andrija Hebrang. Dragan Primorac je pak po Hebrangu „dezertirao” u kolovozu 1991. te se vratio nakon devet godina. „Umjesto da se stavi na raspolaganje kao i ostali hrvatski liječnici, on je igrao tenis po travnatim terenima Amerike,” rekao je Hebrang, nastavljajući da uopće ne zna što je Primorčev program, a da je Vidoševićev program, kojeg kroz HGK podastiru središta moći u Hrvatskoj,  uzeti 10-20 posto glasova. Također, posebno naglašava Hebrang, obojica su bili politički anonimusi  na početku karijere i ne bi bili gdje jesu da nije bilo stranke koja ih je pogurala.
Za Milana Bandića Hebrang je ustanovio da je lijevičar koji će također uzeti nekoliko postotaka glasova. Bandić je po Hebrangu, a nakon članstva u SKJ, žmirio i oklijevao cijeli Domovinski rat te po HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu, na Pantovčaku nema mjesta za čučavce koji odlaze na godišnji odmor i ostvljaju Grad Zagreb bez proračuna jer nisu uspjeli progurati rebalans. Bandić je ukinuo Trg hrvatskih velikana, a ostavio onaj,  kaže Hebrang, najvećeg zločinca u povijesti Hrvatske, Josipa Broza Tita. Također, još uvijek nije podigao spoeminik ocu moderne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.
Jedini kandidati koje Hebrang nije „oprao” su njegovi prijatelji, dvojica profesora Josip Jurčević i Miroslav Tuđman, kojem Hebrang ipak zamjera kritiku HDZ-a u kojem nema raskola.
„Mi u vrhu stranke stojimo iza naše predsjednice i premijerke Jadranke Kosor koja je dokazala odlučnost, ali i razumijevanje za druge. Ona je prekinula blokadu pregovora od strane Slovenije, a pokazala je odlučnost u borbi protiv korupcije, rekao je Hebrang. Po njemu, ovaj predsjednički mandat vrlo je bitan jer se u lazi u EU, a nije svjedno hoće li se ući podignute ili pognute glave. No za taj poduhvat, kaže predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta, treba mobilizirati HDZ-ovu vojsku od oko 220.000 članova u Hrvatskoj.


 NOVINARIMA ZATVOREN RUČAK U NIKE I SUSRET S NADBISKUPOM


Novinarima zatvoren ručak u “Nike”  i susret s nadbiskupom
Iako je zadarski HDZ odaslao poruke medijima s rasporedom posjete   predsjedničkog kandidata stranke Andrije Hebranga Zadru, novinari nisu  mogli nazočiti niti slikati predviđeni ručak sa zadarskim gospodarstvenicima u poznatom restoranu “Niko” u Zadru. Prema očevicima,  Hebrang se u “Nike” sastao jedino sa zadarskim poduzeticima koji su  članovi HDZ-a, ali je ogromnu većinu za stolom ipak činio politički zbor  zadarskog i  županijskog HDZ-a. Također, novinari nisu mogli nazočiti niti  sastanku sa zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom na koji je Hebrang  došao u pratnji prvog zadarskog “hadezeovca” ministra Božidara Kalmete. Na samom ulazu u nadbiskupske dvore, Hebrang  nam je rado rekao  svoja tri stava o umjetnoj oplodnji, kontracepciji i pobačaju, o stvarima  koji su nerijetko  stvar prijepora u svjetovnim i crkvenim pogledima.
– Što se tiče medicinske oplodnje apsolutno sam na stavu da se embrio  ne smije  zaleđivati. Embrio je živo biće, ne samo duhovno, jer je zanost  posljednjih godina dokazala da je embrio nasljednik DNK, dakle svih  čovjekovih osobina. Zbog toga smo u  novom zakonu dozvolili zamrzavanje jajne stanice, a ne embrija. Nova znanstvena saznaja i  tehnološke spoznaje temelje se upravo na spoznaji očuvanju zamrzavanjem jajne stanice, a nikako zametka. Smatram da mlade treba  podučiti kontracepciji jer je ona najveći zaštitnik od teške i  smrtonosne  bolesti SIDE. Ja kao liječnik, uvijek gledam interes života. Što se tiče  pobačaja, tu mislim da je to stvar  duhovnog pogleda svakog pojedinca.