Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Naša pobjeda nije bila apstraktna!

Autor: Ivan Stagličić

11.11.2009. 23:00
Naša pobjeda nije bila apstraktna!


To jest apstraktna umjetnost i netko će mi možda prigovoriti da ja to ne razumijem, ali čini mi se da ako apstrakcija treba predstavljati spomenik pobjedi, onda je i ta pobjeda bila apstraktna. To ne prihvaćamo i nećemo stati. Nastavit ćemo ukazivati na nepravilnosti i dokazati da postoje i bolja rješenja, kaže Ivana Haberle
Idejno rješenje spomenika Pobjedi u Domovinskom ratu, autora Branka Silađina još uvijek izaziva kontroverze među mnogobrojnim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata i njihovim članstvom. Deset udruga se tim povodom obratilo i pismom gradonačelniku dr. Zvonimiru Vrančiću u kojemu ističu kako “Predloženo rješenje ne može svjedočiti istinu o obrambenom Domovinskom ratu, prenijeti snagu, dostojanstvo i ponos hrvatskog čovjeka koji je pobijedio neprijatelja.” Rezultat pisma bio je i sastanka na kojem su se predstavnici udruga sastali s gradskim ocima, dogradonačelnikom Grgurovićem i pročelnicima Pešutom i Dunatovim. Kako nam kažu sudionici sastanka, prof. Dunatov je tom prigodom kazao kako su su gradu svjesni da su pogriješili, ali da je ta priča sada zakonski zaključena, premda je natječaj trajao tri mjeseca i bio raspisan u vrijeme promjene gradonačelnika i tijekom ljetnih mjeseci.
– U Europi na koju se tako rado pozivamo, takvi natječaji traju jednu godinu, kaže Ivana Haberle, predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu Zadar” koja zajedno s drugim braniteljima i braniteljicama nezadovoljnima ovim idejnim rješenjem posjetila i nadbiskupa Ivana Prenđu.
– Otac nadbiskup nam je kazao da ni on sam nije znao za ovo i stvari su izišle na vidjelo tek kad smo mi digli glas. Drago mi je reći da nas je mons. Prenđa podržao jer nas razumije i crkva će također pokušati razgovarati s gradskim ocima po ovome pitanju. Jučer smo se sastali i s don Pavom Kerom koji je obećao da će nas svećenici također podržati, kazala nam je Haberle koja ističe i razloge svog nezadovoljstva ovakvim spomeničkim rješenjem:
– To može nekom izgledati “na papiru” sve legalno i gotovo, ali ja kao mali čovjek, obični čovjek i građanin neću stati. To jest apstraktna umjetnost i netko će mi možda prigovoriti da ja to ne razumijem, ali čini mi se da ako apstrakcija treba predstavljati spomenik pobjedi, onda je i ta pobjeda bila apstraktna. To ne prihvaćamo i nećemo stati. Nastavit ćemo ukazivati na nepravilnosti i dokazati da postoje i bolja rješenja od predloženog, uvjerena je Ivana Haberle koja je najavila uskoro i zajedničko očitovanje braniteljskih udruga i svećenika na misi za hrvatske generale u Sukošanu, a razmišlja se i o pokretanju potpisivanja peticije.


 PETRIĆ I KOVAČIĆ: ZA KOGA SE GRADI SPOMENIK?


Iskazujemo svoje nezadovoljstvo i sumnju u ispravno vođenje ocjenjivanja natječajnih radova za izradu idejnog rješenja spomenika Pobjedi u Domovinskom ratu te molimo vas kao zastupnika investitora, raspisivača, organizatora i provoditelja da nam odgovorite na sljedeća pitanja:
Naš rad za natječaj smo poslali pod šifrom CVIVI.
Navodimo elemente koji dokazuju tu našu tvrdnju.
1. Natječajni rad smo predali 24. 8. 2009.
Predaja je bila potpuno neprimjereno organizirana u ulazu uz portu Gradskog poglavarstva, kuda su prolazili građani, bez ikakvih mjera osiguranja anonimnosti. Dapače službenica koja je zaprimala naš rad inzistirala je da pored šifre upiše na potvrdu ime i prezime, u čemu ju je podupirao i neki pridošli službenik te smo morali tako postupiti, čime je potpuno razotkriveno tko stoji iza tog, sada već “anonimnog” rada.
2. Kod prvih objava o pristiglim radovima na natječaj baratalo se s 33 rada, kasnije će ta brojka narasti na 34.
3. U Zapisniku sjednice Povjerenstva za odabir autorskog rada održane 5. listopada 2009., u 17 sati u Zadru konstatira se da svi pristigli i pregledani radovi “sadrže sve obavezne priloge”.
U nastavku se navode da prema odluci Povjerenstva u drugi krug natječaja ulazi među 19 radova i naš rad.
U ocjenama nagrađenih radova se za naš rad odjednom donosi iznenađujući podatak: Rad pod šifrom CVIVI
Autor: Autor nije dostavio tekstualno obrazloženje kao ni omotnice.
4. Na vrlo čudan način i s različitim objašnjenjima za javnost i u kuloarima je zamijenjen član Ocjenjivačkog suda akademik Ivan Kožarić.
5. O tajnoj, konspirativnoj izložbi u dvorani na kraju grada, koja je jedan dan otvorena, a drugi zatvorena i arogantnom razgovoru s članovima ocjenjivačkog suda nije poslana nikakva obavijest i to ne samo nama, nego smo čuli čak i nagrađenim autorima.
6. Postavlja se pitanje sukoba interesa člana žirija prof. Miljenka Domjana koji je nedavno surađivao s prvonagrađenim autorom na adaptaciji susjednog objekta Muzeja antičkog stakla i koji je priznao da je prepoznao njegov rad – od kuda?
7. Procurile su neke priče, napisi po novinama, komentari na internetu koji uglavnom podupiru, ali i proširuju naše sumnje. Iznenađujuće je malo pozitivnih reakcija.
Što se zapravo dobilo ovim natječajem – da li je ovaj javni natječaj zapravo postao privatni?
8. O kvaliteti nagrađenog rada ne bi iznosili svoj stav, ali dosta su znakovite reakcije branitelja i građana Zadra.
Za koga se zapravo gradi taj spomenik?
Autori natječajnog rada:
Ratko Petrić, ak. kipar
Željko Kovačić, d.i.a.