Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podignuta optužnica protiv Ave Karabatić, njezine majke i dečka Špire

Autor: Suzana Bandić

11.11.2009. 23:00
Podignuta optužnica protiv Ave Karabatić, njezine majke i dečka Špire

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zbog ucjene sveučilišnog profesora Živka Nižića (65) Općinsko je državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužnicu protiv Ave Karabatić (21), splitske manekenke i studentice talijanistike, njezine majke Sanje (39) i dečka Špire Miličića (24).
Nakon što ih je profesor Nižić 28. rujna ove godine prijavio policiji zbog ucjene kojom su od njega iskamčili najprije dvije, a potom još sedam tisuća eura, njih su troje uz kaznene prijave privedeni istražnom sucu. Tijekom saslušanja svi troje su djelomično priznali djelo, a potom su Ava i njezina majka puštene, dok je Špiro, koji je uhićen na Autobusnom kolodvoru u trenutku kada mu je profesor u dogovoru s policajcima predao označene novčanice, zadržan u jednomjesečnom pritvoru.
Sudski postupak protiv Ave, njezine majke i dečka na Općinskom će sudu voditi sudac Ivica Marinović koji je već dobio ovaj spis, no datum početka suđenja još uvijek nije zakazan zbog žalidbenog roka koji je u tijeku. Ukoliko se optuženi ne budu žalili na sadržaj optužnog prijedloga ODO-a, trojka bi na optuženičku klupu mogla sjesti za svega dva mjeseca. 
Odmah nakon privođenja istražnom sucu Ava je angažirala odvjetnika Franu Grbića, Špiro Filipa Brdara, a potom Tanju Budimir, dok će Avinoj majci, ako to sama ne učini do početka rasprave, branitelja po službenoj dužnosti odrediti sud.
Ukoliko se Avi i njezinoj majci, koje se tereti zbog iznude dvije tisuće eura, na sudu dokaže počinjenje djela, mogle bi dobiti od jedne do pet godina zatvora. Špiri Miličiću, pak, se na teret stavlja i dodatnih sedam tisuća eura koje je zatražio od profesora pa mu prijeti zatvorska kazna od tri do deset godina zbog ucjene s ciljem stjecanja znatne imovinske koristi.
Nakon što je dao svoj iskaz istražnom sucu profesor Nižić priznao je novinarima kako je prvih dvije tisuće eura samovoljno dao jer je samo želio pomoći mladim ljudima. Tada podnijet zahtjev za mirovinom, profesor je u međuvremenu povukao te se vratio raditi na Odjel talijanistike zadarskog Sveučilišta čiji je inače pročelnik.