Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Protiv Rijeke X je kiks

11.11.2010. 23:00
Protiv Rijeke X je kiks


U takvoj smo situaciji da na svakoj domaćoj utakmici moramo razmišljati samo o pobjedi – kaže Šare
Lani junior, ove godine senior. Perica Šare jedan je od malobrojnih lanjskih juniora Zadra koji je trenutačno u seniorskom pogonu. Iz njegove generacije (1991.) u prvoj momčadi još je Anton Ivan Vasilj, a Luka Begonja je godinu dana mlađi i još uvijek ima pravo nastupa za juniore. Domagoj Torbarina i Ivan Šimurina ljetos su bili na pripremama s prvom selekcijom, no nakon toga vraćeni su među juniore. Njihov maksimum u prvoj momčadi za sada je nekoliko utakmica u kojima su bili na klupi. S obzirom da je Vasilj ovo ljeto umjesto na pripreme morao na operaciju (rame) čast najmlađih danas brane Begonja i Šare.
– Žao mi je što više lanjskih juniora nije ostalo u prvoj momčadi. Da jesmo vjerujem da bismo imali što pokazati jer smo bili dobra generacija – smatra Šare kojemu je velika prednost ta što je ljevak. Zna se da je Zadar tanak s ljevacima, a lijevi bok posebno je kritična pozicija. Odlazak najprije Gorana Jozinovića, a ovo ljeto i Tomislava Čuljka, Šari je otvorio veliku priliku. Na pripremama je Šare na lijevom boku bio prvo rješenje, no nakon poraza u prvom kolu u Varaždinu Dalibor Zebić odlučio se za neke druge solucije (Mršić) na lijevoj strani.
– Pripreme i igranje za juniore su jedno, a nastupi u Prvoj HNL nešto sasvim drugo. Dok igrate za juniore ne osjećate nikakav pritisak, rezultat nije u prvom planu i može se puno opuštenije raditi. S druge strane kod seniora je sve suprotno, što sam osjetio čim je počela sezona i zato sam brzo završio na klupi. Međutim, nisam to shvatio tragično jer dobro znam da za prvu momčad moram biti na svakom treningu i na svakoj utakmici što bolji. Zapravo, svaki izostanak iz momčadi mi je motiv više da treniram s još većim angažmanom.
Malo-pomalo Zebić je Šaru vratio u prvih 11. Pomogle su tome i dobre igre Antonija Mršića na poziciji povučenog napadača, pa najboljeg asistenta Prve HNL Zebić više nije želio gurati na bok. Šare je novu priliku spremno dočekao.
– Nisam se obeshrabrio kad sam bio na klupi. Uostalom, jedan sam od najmlađih u prvoj momčadi i jasno je da još moram puno toga naučiti.
Trenutak koji Šare najviše pamti je svakako pogodak Zagrebu u 6. kolu na Stanovima. Zadar je protiv “pjesnika” slavio 2:1, a Šare je pogodio za početno vodstvo svoje momčadi.
– U nogometu je svaki pogodak poseban osjećaj, a kada je riječ o prvog golu za seniorsku momčad to je nešto što svaki igrač pamti.
No, od Šare se ne traže golovi, premda nitko nema ništa protiv toga da zabije, već konstantno dobra igra na lijevoj strani obrane, a po mogućnosti i napada.
– Svaka minutu na terenu mi je prilika za dokazivanje i nastojim je što bolje iskoristiti. U konačnici trener odlučuje hoću li i koliko igrati.
Govoreći o sutrašnjoj utakmici protiv Rijeke Šare je rekao samo tri riječi.
– X je kiks.
Prevedeno, Zadru bod u tom dvoboju nije dovoljan.
– U takvoj smo situaciji da na svakoj domaćoj utakmici moramo razmišljati samo o pobjedi. Na ljestvici smo u donjem domu, među najugroženijim klubovima i nema nam druge nego sutra uzeti tri boda.


Matošević i Čačić


Šare je nogomet počeo trenirati već u drugom razredu osnovne škole. S obzirom da živi u Galovcu značilo je to svakodnevno putovanje u Zadar na treninge i utakmice. Otac Marinko, nekadašnji nogometni vratar, spremno je odgovorio na Peričinu nogometnu želju.
– Dosta dječaka iz moje generacije je tada treniralo nogomet, pa sam i ja želio pomoći. Kod kuće nisu imali ništa protiv i tako je počelo.
Iz mlađih dana Perica najviše pamti dva trenera.
– To su Davor Matošević i Damir Čačić. Oni su mi najviše pomogli.




Šteta zbog Galovca


Na potezu od svega nekoliko kilometara u Raštanima, Gorici, Glavici i Galovcu postoje četiri nogometna igrališta. Svako selo jedno igralište. Ono galovačko danas je pusto. Klub koji je ambiciozno prije godinu i pol dana ušao u Četvrtu ligu danas je izvan ligaških natjecanja. Čak se ni mlađe kategorije više ne natječu u županijskim ligama.
– Imamo odlično igralište, ali ga nažalost danas nitko ne koristi – kaže Šare koji se nada da će Galovac ponovno krenuti. Za početak s onim najmlađima.


Zebić: Nepotrebni pritisci na suce


Sutrašnja (16 sati) utakmica 15. kola s Rijekom na Stanovima imala je i svoj “sudački” uvod. Na Kantridi su ogorčeni što će im utakmicu sa Zadrom suditi zagrebački trojac, Mario Strahonja kao glavni sudac s pomoćnicima Grgecom i Jurešom. Naime, u Rijeci smatraju da ih je ova sudačka kombinacija (umjesto Jureše u Rijeci je drugi pomoćnik bio Jović) oštetila u Kup utakmici protiv Varaždina odigranoj prošlog utorka (pobjeda Varaždina 2:1).
– Ne znam zašto ti pritisci na suce. Jedino objašnjenje može biti trenutačna nezavidna situacije Rijeke zbog koje se nepotrebno stvara ovakav uvod u utakmicu. Mi smo uglavnom zadovoljni suđenjem u dosadašnjem dijelu sezone, iako je moj dojam da su neke momčadi kod kuće zaštićene ili zaštićenije od ostalih. Žao mi je samo što nam kvalitetni suci, poput Bebeka, ne sude češće na gostovanjima.