Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ulažemo u najveću vrijednost – znanje

11.11.2010. 23:00
Ulažemo u najveću vrijednost – znanje


Knjižnica s predavaonicom, vrijedna 1,3 milijuna kuna, koja se od travnja uređivala na katu novoizgrađenog objekta u sklopu zadarske Opće bolnice, iznad bolničke kuhinje, konačno je i službeno otvorena.
Građevinske radove, vrijedne oko milijun kuna, koje je izvodila splitska tvrtka Alkom, financirala je zadarska Opća bolnica iz decentraliziranih sredstava. Za opremanje knjižnice i predavaonice, pobrinulo se Sveučilište u Zadru, koje će nove sadržaje koristiti za potrebe programa Studija sestrinstva. Za opremu je Sveučilište u Zadru izdvojilo oko 300 tisuća kuna. Predavaonica ima 110 sjedećih mjesta, a moguće ju je i pregraditi zidnom stijenom.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, koji je prilikom otvaranja održao i stručno predavanje, odnosno doktorsku disertaciju pod nazivom “Helicobacter pylori i akutni infarkt miokarda”, istaknuo je kako Zadar ima dugu tradiciju zdravstvenog obrazovanja, koja se nastavlja otvaranjem bolničke predavaonice s knjižnicom.
– Odlučili smo se ulagati u znanje jer ono je najveća vrijednost. Tu vrijednost, dakle znanje, dužni smo prenositi drugima. U tu svrhu će nam poslužiti ova predavaonica s knjižnicom. Konkretno, što se tiče napretka zadarske Opće bolnice, dva puta mjesečno održavat će se predavanja na kojima će se predstaviti pojedini bolnički odjel. Jednostavno, kolege moraju znati što međusobno rade. Uz jačanje suradnje unutar zadarske Opće bolnice u planu je i kvalitetnije povezivanje sa sustavom primarne zdravstvene zaštite, odnosno ordinacijama opće medicine, govori dr. Nakić te najavljuje i suradnju sa svim bolnicama u Zadarskoj županiji, ali i susjednim županijama jer Opća bolnica Zadar želi postati regionalna bolnica koja će diktirati taj vid suradnje.
Nakića raduje suradnja zadarske Opće bolnice i Sveučilišta u Zadru, koje će predavaonicu i knjižnicu koristiti za potrebe programa Studija sestrinstva. U programu, odnosno radu Studija sestrinstva sudjeluje i 52 liječnika i medicinskih sestara iz Opće bolnice Zadar. Svi oni, uključujući i studente, otvaranjem predavaonice i knjižnice, imat će bolje uvjete za rad.
Suradnjom zadarske Opće bolnice i Sveučilišta u Zadru, iznimno je zadovoljan i rektor Ante Uglešić, koji podsjeća kako su zajedničkim snagama prije četiri godine pokrenuli i Studij sestrinstva. Prva generacija već je diplomirala, no rektor Uglešić ističe kako Sveučilište ne misli ostati samo na Studiju sestrinstva već će nastaviti pratiti svjetske obrazovne trendove i na području zdravstva.