Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nije važno kako, važno je samo pobijediti

11.11.2011. 23:00
Nije važno kako, važno je samo pobijediti


Važno je samo pobijediti. Hoće li to biti obranom ili napadom, manje je važno – rekao je zadarski strateg Aleš Pipan


Posljednju utakmicu šestog kola A-1 lige odigrat će u nedjelju navečer u Bedekovčini košarkaši Zaboka i Zadra. Gosti u taj susret ulaze kao favoriti, što zbog kvalitetnijeg sastava, što zbog boljih igara u posljednjih nekoliko utakmica. Iako Pipanova momčad nije odigrala briljantno, prilično uvjerljivo je nanizala tri pobjede protiv Broda, Alkara i Darde. S druge strane, Zabok je u prvom kolu slavio u Dubrovniku te kasnije kod kuće protiv Darde, ali se na gostovanjima kod Kvarnera i Sonik-Puntamike nije predstavio u dobrom izdanju. Premda i sastav Dragutina Črnjevića pretendira na ulazak u Ligu za prvaka, Zadru je u svakoj utakmici cilj pobjeda i Zabok nije iznimka. Logično, u gostima je uvijek nešto teže nego kod kuće, no primjer iz Sinja, gdje je Zadar dosta uvjerljivo slavio protiv Alkara, pokazuje da s pravom može očekivati pobjedu i na trećem ovosezonskom gostovanju.
Nastaviti pobjednički niz
– To je za nas vrlo važna utakmica, jer želimo nastaviti tamo gdje smo stali prije slobodnog kola. Želimo nastaviti pobjednički niz. Dobro smo se pripremili i dobro iskoristili slobodan vikend. Prošli tjedan smo trenirali nešto drugačije nego inače i malo napunili baterije. Ovaj tjedan smo se usredotočili samo na Zabok, kako odigrati što bolje i kako im se suprotstaviti da sa što manje stresa dobijemo utakmicu. Zanima nas samo pobjeda i napravit ćemo sve da se vratimo u Zadar s dva boda – kaže Pipan.
Zdravstveni bilten momčadi Zadra je ovakav.
– U sastavu neće biti Filipa Tončinića, koji još uvijek ima problema sa zglobom i nema zeleno svjetlo od liječnika te Tonija Brnasa, koji je u ponedjeljak izvadio umnjak i cijeli tjedan nije trenirao, jer ima i povišenu temperaturu. Vratio se Šime Olivari, koji još nije sto posto spreman, ali tu je da pomogne ako zatreba. Svi ostali su spremni dati sve od sebe za pobjedu.
Zabok je dobra momčad
U kakvoj ćete postavi koristiti Olivarija, budući da su na njegovoj krilnoj poziciji i dva igrača zaštićenog godišta, Franko Šango i Marko Ramljak?
– Bio je odsutan gotovo mjesec dana. Nedostaje mu treninga i prvo se treba fizički vratiti. Ako zatreba, koristit ću ga već protiv Zaboka, a ako ne, na sljedećoj utakmici ću mu sigurno pronaći mjesto u momčadi. Sve ovisi o tome kako će raditi i kako će to funkcionirati na treningu. Sada imamo dobru konkurenciju na treningu i tamo si igrači trebaju izboriti mjesto među dvanaest.
Cijela momčad Zadra bila je proteklog vikenda u Jazinama i svjedočila pobjedi Sonik-Puntamike protiv Zaboka. Koje ste pouke izvukli iz te utakmice?
– To nas ne smije zavarati, jer je to bilo loše izdanje Zaboka. Gledali smo ih prethodne dvije utakmice i mogu reći da kod kuće igraju dosta bolje nego u gostima. Dobra su momčad i rotiraju svih dvanaest igrača. Najiskusniji i najopasniji su Lež i Tomas. Mladi igrači imaju znanja, poleta i volje i sigurno mogu biti opasni ako ih se shvati olako.
Očekuje li trener Zadra da će sutra napokon dobiti nešto veći napadački učinak svoje momčadi, kojoj je do sada glavna snaga bila obrana?
– To nije toliko važno u ovom trenutku. Važno je samo pobijediti. Hoće li to biti obranom ili napadom, manje je važno – za kraj će Pipan.


Domazet trener Alkara




Novi trener Alkara je Damir Domazet, dosadašnji voditelj škole košarke, objavio je sinjski klub na službenim internet stranicama. On će debi na klupi imati danas na gostovanju u Dubrovniku, a pomoćnici će mu biti Stipe Blajić i Roko Caktaš, koji su ovaj tjedan vodili treninge. Domazet će ovu dužnost obnašati do kraja polusezone, uz mogućnost produženja ugovora. Podsjećamo, nakon prošlotjednog domaćeg poraza od Splita, tadašnji trener Alkara Boris Poljak podnio je ostavku. Ovo je prva trenerska promjena u A-1 ligi ove sezone, ne računajući odlazak Anđelka Matova s klupe Šibenčana zbog obiteljskih razloga pred početak natjecanja.


Euroliga: Prva pobjeda Žalgirisa


Litavski prvak došao je do prve pobjede u Euroligi ove sezone. Pred više od 12 tisuća navijača Žalgiris je u Kaunasu pobijedio Brose Baskets iz Bamberga s 81:70. Najefikasniji u zelenom dresu bio je Sonny Weems s 22 poena, dok je Marko Popović pridodao 13 za 22 minute. Pop je šutirao 1-1 za dva, 2-6 za tri i 5-6 s linije slobodnih bacanja, a sakupio je i po tri skoka i asistencije, čime je zavrijedio valorizaciju 16. U derbiju kola CSKA je u Ateni nakon produžetka pobijedio Panathinaikos sa 76:78. Tablica skupine B sada izgleda ovako: CSKA 4-0, Panathinaikos 3-1, Unicaja 3-1, Brose Baskets 1-3, Žalgiris 1-3, Zagreb 0-4. U skupini A Nancy je na krilima MVP-a kola Nicolasa Batuma (21p, 9sk, 4as), nanio prvi poraz Caji Laboral, 90:85. Baski i Cantu sada imaju po 3-1, Nancy i Fenerbahce po 2-2, a Bilbao i Olimpiacos 1-3. U skupini C Partizan je u Beogradu bio bolji od Real Madrida za pola koša (80:79), a predvodio ga je centarski dvojac Peković (20p), Mačvan (15p, 12sk). Na drugoj strani je Carroll zabio 21, dok je Ante Tomić za 10 minuta ostao bez poena. Maccabi (Farmar 18p, 5sk, 6as) je u gostima pobijedio Efes (Barać 17p) sa 72:79, a Milano (Gallinari 17p) u Belgiji Charleroia sa 76:81. Maccabi ima 3-1, Real, Efes, Milano i Partizan po 2-2, a Charleroi 1-3. U skupini D Barcelona (Eidson 22p, 6sk, 4as, 3ol) je očekivano kod kuće pobijedila Sienu (McCalebb 20p) sa 92:75, dok je Galatasaray slavio kod Olimpije u Ljubljani sa 70:79. Barca ima 4-0 Siena 3-1, Galatasaray i Uniks po 2-2, Olimpija 1-3, dok je poljski Prokom, uz Zagreb, jedina momčad bez pobjede u Euroligi.


A-1 liga


Raspored 6. kola: Nedjelja: Zabok – Zadar (19.30). Subota: Sonik Puntamika – Križevci (18), Kvarner – Svjetlost (18), Dubrovnik – Alkar (18), Split – Darda (19). Jolly – slobodan.


Delaš: “Ne sumnjam u pobjedu”


– Zabok je iskusna momčad. Iako posljednjih nekoliko sezona mijenjaju dosta igrača, uvijek su blizu Lige za prvaka, a često se tamo i plasiraju. Imaju već dugo istog trenera, dakle i isti sistem igre, a ove sezone su se pojačali, primjerice iskusnim Ivanom Tomasom. Tu su od iskusnijih i kapetan Robert Lež te Ivan Perinčić, a imaju i nekoliko dobrih mlađih igrača – tako će o sutrašnjem protivniku Ante Delaš.
– Sigurno nas očekuje teška utakmica, ali mi smo favoriti i ne bježimo od toga. Prošli smo Sinj, koji je najteže gostovanje u ligi i ne može nas ništa više iznenaditi. Dobro smo trenirali protekla dva tjedna i malo se napunili i fizički i psihički. Sada se ponovno vraćamo u ritam utakmica i želimo nastaviti tamo gdje smo stali. Idemo po pobjedu – jasan je bek Zadra.
Je li Sonik-Puntamika u prošlom kolu pokazala način kako pobijediti Zabok?
– Zabok u Jazinama nije odigrao dobro, ali ne trebamo tu utakmicu uzimati kao mjerilo. Sigurno ćemo ih dočekati sto posto spremni i ne sumnjam da ćemo pobijediti.