Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Roditelji: Nećemo odustati od onoga što je za našu djecu bolje

11.11.2011. 23:00
Roditelji: Nećemo odustati od onoga što je za našu djecu bolje


– Mišljenja smo da vlasti pokušavaju dobiti na vremenu i ujedno roditelje školske djece financijski iscrpiti, tako prisiliti da posustanu i djecu pošalju u školu u Pristeg, gdje ona ne žele. Obnovili su školu, uložili tamo veliki novac i otvorili je, ali nisu se konzultirali s roditeljima i djecom koja bi je trebala koristiti – kaže Karlo Stijepić, predstavnik roditelja 40 učenika


Iako je roditeljima školske djece iz Miranja, koja su protivno njihovoj volji, iz benkovačke raspoređena u školu u Pristegu prije sedam dana bilo obećano kako će se do danas organizirati sastanak predstavnika županije, benkovačkih vlasti i škole s roditeljima, to se ipak nije dogodilo. Sastanak je naime, odgođen za sljedeći tjedan iako su roditelji decidirano naglasili kako neće odustati te od početka godine sami svojoj djeci plaćaju i organiziraju prijevoz do benkovačke osnovne škole.
– Mišljenja smo da vlasti pokušavaju dobiti na vremenu i ujedno roditelje školske djece financijski iscrpiti i tako prisiliti da posustanu i djecu pošalju u školu u Pristeg gdje ona ne žele ići. Za to postoji cijeli niz razloga, a za ovaj da nam djeca moraju u tu školu samo jedan. Vlasti su obnovile tu školu, uložile veliki novac, otvorili je na početku školske godine, ali nisu se konzultirali s roditeljima niti djecom koja već 15 godina putuju u školu u Benkovac – kaže Karlo Stijepić, predstavnik roditelja 40 školaraca koji su u lipnju ove godine dobili rješenja da se ispisuju iz benkovačke škole i upisuju u Pristeg gdje je nakon obnove ponovno otvorena školska zgrada za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole.
Ne želimo da nam djeca budu u izolaciji
Stijepić napominje kako u Miranjama žive mahom doseljenici iz BiH kojima su tamo dodijeljeni tereni te im je obećan neki normalan život. Djeca od kojih su neki već završili školovanje, a neki su srednjoškolci, od samog doseljenja u taj krški kraj pretendirala su Benkovcu te bi za sve njih odlazak u školu u Pristeg, kaže Stijepić, bio šok.
– Mi smo prihvatili ovaj krš, sagradili kuće i započeli neki novi život. Našoj djeci samo želimo neku bolju budućnost kakvu u BiH ne bismo mogli imati i zato nam je među ostalim bitno da se asimiliraju, a to je daleko lakše u gradu nego u selu. Da krenu u Pristeg u školu bili bi izolirani i ostali bi “Bosanci, Bosančine” i kako nas sve već nazivaju, a u benkovcu je ipak drugačije. Tamo su upoznali drugu djecu, stekli prijatelje i sada im to netko želi oduzeti – ogorčen je Stijepić, no ništa manje od njega ovakvom odlukom nisu nezadovoljni ni drugi roditelji.
– Ja imam samo jedno školsko dijete i nekako ću platiti taj put, ali ipak to nije u redu i tu su povrijeđena prava naše djece. U Zakonu jasno stoji kojoj školi tko pripada što nam stalno spočitavaju, ali i da samo roditelj može svoje dijete ispisati iz neke i upisati u drugu školu. Ako nam djeca idu u Benkovac u školu koji nam je uz ostalo i bliža, imaju mogućnost korištenja knjižnice, mogu se poslije škole baviti nekim izvanškolskim aktivnostima i mogu odlaziti na vjeronauk u crkvu što je nama svima jako bitno. Kada bismo pristali na Pristeg, roditelji bi im morali opet plaćati i organizirati prijevoz do Benkovca – kaže majka petaša Željka Vukančić dodajući kako ona osobno vidi pogodnost školovanja djeteta u Benkovcu, jer kao roditelj koji ide, primjerice, na informacije, usput može obaviti i neke druge stvari kao što je plaćanje računa, kupovina namirnica i slično.
Problem za obitelji s više djece
Sve to puno znači, kaže Vukančićeva, većini roditelja jer svi u tom mjestu žive vrlo skromno pa im svaka kuna predstavlja veliku stvar. Ona tako 270 kuna koliko izdvaja za prijevoz djeteta u školu privatnom prijevozniku “Stari Velim” može izdvojiti, no oni koji imaju više djece u velikim su problemima. No, poručuje kako je većina roditelja spremna se odreći koječega kako bi udovoljila djetetu te mu osigurala bolje temelje za budućnost. Predstavnik roditelja Karlo Stijepić napomenuo je kako u Miranjima ima roditelja koji imaju po troje pa i četvoro djece koja putuju u osnovnu ili srednju školu te da se boji kako će ovakav stav nadležnih biti samo udar na njihove ionako skromne kućne budžete.
Ravnateljica škole u Benkovcu Anita Talapka Berghaus kaže kako je škola u Benkovcu prenapučena te da je škola u Pristegu čak i uvjetnija za odvijanje nastave. Napomenula je i kako tamo nisu zaposleni novi profesori i učitelji već da su premješteni neki iz benkovačke škole, a podsjetila je i koliko je truda i novca uloženo kako bi se područna škola u Pristegu obnovila i profunkcionirala. Pri stavu da se prijevoz učenicima u benkovačku školu ukoliko ostanu kod odluke da neće pohađati onu u Pristegu ostao je i Ivan Šiminić, županijski pročelnik za školstvo.
Napomenuo je kako je prije Domovinskog rata upisno područje PŠ u Pristegu obuhvaćalo Pristeg, Ceranje Donje i Gornje te Miranje.
– Škola je u ratu uništena, a nakon rata obnovljena je u programu “CEB V”. Svrha obnove bila je da se škola stavi u funkciju i vrati život u ratom uništenom području. Obnovom škole u Pristegu stvorili su se bolji materijalni i prostorni uvjeti za održavanje nastave za sve učenike s tog područja, a osobito za učenike nižih razreda koji su do tada imali nastavu u prostorijama Srednje škole u Benkovcu – kazao je Šimunić napominjući da se nastava u Benkovcu, zbog velikog broja učenika odvijala u lošijim uvjetima.
Za i protiv škole u Pristegu
– Prijevoz učenika za ovu godinu je organiziran na način da učenici imaju iste ili bolje uvjete za održavanje nastave, a uz manje troškova prijevoza. Organiziranje prijevoza učenika iz Miranja u Benkovac bilo bi skuplje, i u slabijim prostornim uvjetima od onih u Pristegu – odlučan je Šimunić, no odlučni su i roditelji 40 učenika koje je odluka o preseljenju iz benkovačke u školu u Pristegu pogodila pa kažu kako te tvrdnje nisu istinite.
– Kilometraža od Miranja do Benkovca ili do Pristega je mjerljiva i jasno je da je Benkovac bliže, a osim toga za Benkovac smo vezani i zbog drugih razloga. U Miranjama imamo samo jednu trgovinu mješovite robe i jedan kafić, a to je nedovoljno za naše potrebe i sve ono što nam u svakodnevnom životu treba poput odlazaka liječnicima, plaćanja računa i slično – kažu Stijepić i Vukančićeva prenoseći još jednom poruku roditelja, ali i apel da se ova situacija razriješi na dobrobit i volju djece koja bi svima trebala biti najvažnija.