Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jeftino dam samo da prodam

Autor: Velimir Brkić

11.11.2012. 23:00
Jeftino dam samo da prodam

Foto: Velimir BRKIĆ



Kotarci i Bukovčani, i kad nema novca, i kad je kriza, čuvaju tradiciju. Za svinju ne treba žaliti kuna jer zima je duga i nema ništa ljepše od pršuta, pancete, kobasica, devenica i čvaraka. Ne kupuju se, doduše, kao nekad u proljeće, već pred kolinje, a čim zapuše prva podvelebitska bura, govori trgovac svinja iz Svete Klare


Svakog desetog u mjesecu svi putevi vode u Benkovac, na poznati tradicionalni Benkovački sajam kada srce Bukovice i Ravnih kotara posjete mnogobrojni. I to ne samo žitelji benkovačkog područja i područja Zadarske županije, već i iz svih krajeva Hrvatske.
Tako je bilo i ove sunčane subote kad je na 5,9 hektara zemljišta u Benkovačkom Selu nahrlilo više od 10 tisuća i više trgovaca, prekupaca, kupaca, znatiželjnika i dokoličara. Zaista je vrijedilo doći i ovog desetog u Benkovac, naravno po mjesečnu dozu dobrog raspoloženja, prijateljstva i dobre trgovine.
“Puno zdravlja nek ti Bog dade…”, zapjevalo je društvo za pečenu janjetinu predvođenog “kudovcem” Josom Nimcem iz Lišana Ostrovičkih, društva koje se čvrsto drži one općepoznate uzrečice: “Doći na Benkovački sajam, a ne kušati pečenu janjetinu je isto je kao doći u Vatikan, a ne vidjeti Papu”.
Dok pametniji ne popusti
Bili su tu i ikona sajma, koji se još 1910. rodio u centru Benkovca ispod murve, vitalna 93-godišnja baka u narodnoj nošnji Peka Zekić iz Popovića, Prenđa sa sirom škripavcem iz Like, Ante iz Hrvaca kraj Sinja s peradi, Marija iz Banjevaca s lukom, Pedić sa zadarskim golubom rolerom, Marka iz Potravlja s boćama, travar Stjepan, kovač Šime iz Zagrada…
Nedostajali su tek narodni guslar Dane Jurić iz Dubravice te maslinari i berači maslina.
Po već ustaljenom običaju na sajmu se moglo pronaći doslovce sve – od igle do zrakoplova.
Najviše je pak bilo svinja za svinjokolju i kupusa za zimnicu. No našle su se tu i druge domaće životinje, kao i razni poljoprivredni proizvodi i alati. Naravno, nudili su se i razni odjevni predmeti, suveniri i antikviteti, stolarski i kovački proizvodi te čudotvorni čajevi. Bilo je jednostavno svega – od štandova koji su nudili brzu legalizaciju nelegaliziranih objekata do onih koji su nostalgično prodavali kultne Alan Fordove i Zagore.
Najmanje je gužva smetala trgovcima, međutim, neki su nam se potužili da mnogi samo razgledavaju i cjenkaju se sve dok “pametniji ne popusti” i spusti cijenu.
– Recesija, recesija! Nema fiskalne kase, navalite, navalite! Jeftino dam samo da prodam, sve po 20 kuna, još malo pa nestalo, odjekivalo je na dijelu sajma s odjećom i obućom.
 Svinje kapitalci
Svinje, taman za svinjokolju, prodavane su po 16 kuna za kilogram žive vage ili po dvije pa čak i tri tisuće kuna. Cjenkalo se, skidalo cijene, samo nek’ se proda. Jednom riječju uobičajena, ali vrlo zanimljiva, mnogima i veoma draga slika Benkovačkog sajma.
– Kotarci i Bukovčani, i kad nema novca, i kad je kriza, čuvaju tradiciju. Za svinju ne treba žaliti kuna jer zima je duga i nema ništa ljepše od pršuta, pancete, kobasica, devenica i čvaraka. Ne kupuju se, doduše, kao nekad u proljeće za uzgoj, već pred kolinje, a čim zapuše prva podvelebitska bura, govori trgovac svinja iz Svete Klare, gradske četvrti Novog Zagreba.
Najviše znatiželje i gužve privukle su svinje kapitalc teže od 250 kilograma za koje su prodavači tražili 3.500 kuna. U prodaji je bilo i nekoliko krmača po 14 kuna za kilogram žive vage. Za shvatiti o kakvoj se prodaji radi dovoljno je bilo biti na sajmu i čuti uobičajene povike “pošto, kume”, “daj ruku”, “prodano”, “kupljeno”…
– Benkovački sajam je dan prije, na sam dan sajma i dan poslije, pod potpunom kontrolom naše veterinarske stanice. Ništa mimo nas ne može proći, uvjerava nas ekipa benkovačke Veterinarske stanice koja svakog sajma uvodi neke nove sanitarne mjere.
Sajam je dupkom pun bio gotovo do jedan poslijepodne kada je sajmište opustjelo. No ništa za to. Većina sudionika subotnjeg sajma u Benkovac će se vratiti veoma brzo – već desetoga idućeg mjeseca.