Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nešto se fino kuha ili Masterchef na zadarski način

Autor: Valentina Mlađen

11.11.2012. 23:00
Nešto se fino kuha ili Masterchef na zadarski način

Foto: Vedran SITNICA



Povjerenstvo je uz ocjene budućim majstorima spremno davalo i savjete. Jela je uglavnom komentirao Renato Kraljev, a njegove zamjerke prije degustacije odnosile su se uglavnom na tehničke detalje. Uz kritike nisu izostali ni savjeti kako u daljnjem radu ispraviti nepravilnosti


Baš kao u popularnom showu Masterchef kuhari su pogledavajući na sat ubrzano dovršavali svoja jela dok su ih nadzirali, i povremeno savjetima pomagali, strogi članovi stručnog povjerenstva. Iako ovoga puta nigdje nije bilo televizijske kamere, itekako se pazilo na svaki detalj. Sve to događalo se u subotu u kuhinji Hotelijersko-turističke škole gdje su tri zadarske kuharice i jedan kuhar polagali majstorski ispit.
Katarina Radović, Dino Bašić, Marija Gazić i Anica Bukša pripremali su za komisiju pet slijedova jela: hladno predjelo, juhu, toplo predjelo, glavno jelo i desertno jelo.
Od janjećih kotleta do torte s rogačima
Iako već svi imaju po nekoliko godina radnog iskustva, koje im je bilo potrebno kako bi pristupili majstorskom ispitu, trema se ipak mogla osjetiti. Kako i ne bi kada su ih ocjenjivali vrhunski zadarski stručnjaci kuhinje: Renato Kraljev kao predsjednik komisije, Petar Pera i Branko Tičić. Pet slijedova morali su spremiti u roku od pet sati, količinski za pet osoba, a svako jelo ocjenjivalo se u deset stavki. Gledalo se sve, od snalaženja i urednosti u kuhinji pa do okusa i estetskog izgleda jela.
Lidija Udiljak, voditeljica Ureda za obrazovanje pri obrtničkoj komori Zadar istaknula je kako su ispiti strogi s razlogom. Naime, budući majstori osposobljavaju se za rad s naučnicima i važno je da budućim generacijama prenose kvalitetno znanje.
– Kao budući majstori bit će osposobljeni i za rad s naučnicima. Važno je kako će prenositi znanja i vještine na novi kadar koji će, nadamo se, biti još kvalitetniji od ovog sadašnjeg, kaže Udiljak.
Na stolu za degustacije, po završetku kuhanja, našlo se svega, od puževa, ribe, janjećih kotleta, pa do tradicionalne dalmatinske torte s rogačima.
Dalmatinska jela na moderan način
Za prolaz je kuharima bilo potrebno 70 bodova nakon čega ih čekaju još tri dijela ispita: pisanje ispita iz teoretsko stručnog dijela, poznavanje propisa u obrtništvu i gospodarstvu te radna pedagogija (pismeni i praktični rad).
Povjerenstvo je uz ocjene budućim majstorima spremno davalo i savjete. Jela je uglavnom komentirao Renato Kraljev, a njegove zamjerke prije degustacije odnosile su se uglavnom na tehničke detalje. Uz kritike nisu izostali ni savjeti kako u daljnjem radu ispraviti nepravilnosti.
Zanimljivim menijima istaknula se kandidatkinja Anica Bukša koja je tradicionalna dalmatinska jela spremila na nov i moderan način čime je oduševila i komisiju. Njezin izbor menija posebno je zanimljiv s obzirom na to da je Anica zapravo Varaždinka.
– Kako sam ja Varaždinka dalmatinska je kuhinja za mene još uvijek pomalo egzotična te sam pomislila kako bi bilo dobro ta stara, tradicionalna fina jela prezentirati na malo moderniji način i tako ih ponovno oživjeti u kuhinji, rekla je Anica koju u kuhinji zasigurno čeka blistava budućnost.