Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od obične knjižnice do miljenice grada

Autor: Ante Rogić

11.11.2012. 23:00
Od obične knjižnice do miljenice grada

Foto: Vedran SITNICA



Više od desetljeća ona gradi iskren i blizak odnos sa svojim građanima. Sve na način koji nije pretenciozan. Ova knjižnica postala je miljenicom grada. Prije svega ovo je priznanje Gradskoj knjižnici što je uvijek znala biti prva i biti različita – Marijana Mišetić


Dan hrvatskih knjižnica 2012. proslavljen je jučer na najbolji mogući način. Knjižnica godine, nagrada koja se po prvi put dodjeljuje, dodijeljena je jučer Gradskoj knjižnici Zadar. Iz ruku Marijane Mišetić, predsjednice Hrvatskoga knjižničarskog društva, plaketu za najbolju knjižnicu primio je mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
Približila kulturu građanima
Program dodjele priznanja Knjižnica godine vodio je Ante Mihić, a okupili su se predstavnici vlasti, kao i struke. Osnivač Gradske knjižnice Zadar je Grad Zadar, te je samim time bio red da prvi nekoliko prigodnih riječi kaže Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra. Podsjetio je kako je knjižnica počela raditi u najteže vrijeme, a u Domovinskom ratu bila je među prvima pogođena.
– Struka je prepoznala trud i rad Gradske knjižnice, na to smo doista ponosni. Proširila se na gradske četvrti, priblišivši tako kulturu našim građanima, kazao je gradonačelnik Vrančić
Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, podsjetio je na vremena u kojima se u knjižnici moglo čuti samo škripanje parketa.
– Kada se ovdje dođe ozračje je skroz drugačije od onog kad je kjnjižnica bila smještena u Kneževoj palači, kad se u tišini samo čulo škripanje parketa. Naročito mi je drago da ovdje dolaze mladi ljudi. Želim da ovdje knjige ne spavaju, da budu korištene, kazao je zadarski župan.
Knjiga je jedan dio slagalice, a knjižnice sastavljaju tu slagalicu, kazao je Valter Boljunčić, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Sabora RH ističući kako mu je izuzetno drago da poslanje Gradske knjižnice Zadar nije vezano samo uz posuđivanje knjiga.
Vladimir Stojisavljević, pomoćnik ministrice kulture istaknuo je kako je knjiga sadržaj, a ne smao korice, te je najvažnije taj sadržaj prenositi drugim naraštajima.
Više samosvijesti
Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nazvala je Gradsku knjižnicu Zadar jednom od najljepših knjižnica u Hrvatskoj. Pozvala je knjižničare da zaborave skromnost te pokažu više samosvijesti.
Ivanka Stričević s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, koji je i nominirao GKZD, istaknula je kako je Gradska knjižnica znala prepoznati prave potrebe korisnika, slijedeći pritom najviše moguće standarde, kao i kreirajući nove.
Kratka prezentaciju o posljednjih deset godina Gradske knjižnice Zadar priredio je Mladen Masar, a potom je Marijana Mišetić, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva uručila plaketu ravnatelju Peharu. Istaknula je kako je uloga knjižnice neizmjerna u obrazovanju društva, te podsjetila kako je odluka o proglašenju Gradske knjižnice knjižnicom godine donesena jednoglasno.
– Više od desetljeća ona gradi iskren i blizak odnos sa svojim građanima. Sve na način koji nije pretenciozan. Ova knjižnica postala je miljenicom grada. Prije svega ovo je priznanje Gradskoj knjižnici što je uvijek znala biti prva i biti različita, kazala je Mišetić.
Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar istaknuo je kako se priznanjem vidi rad, a ovo priznanje pripada kako djelatnicima, tako i volonterima, kojih u ovom trenutku ima više od 50, raznih oblika.
Ante Žužul, direktor Školske knjige, kazao je kako se vidi da je Zadar zbrojio pamet.
– Imate dojam da su svi zaboravili knjigu, a ona ovdje živi, kazao je Žužul napomenuvši kako je bitno rukovodstvo, jer da nema ravnatelja, ne bi se zbrajala pamet.
Uz prigodan program jučer je knjižnica bila na raspolaganju korisnicima, i to Dječji odjel, Odjel za odrasle, Studijska čitaonica, Čitaonica tiska i Mediateka.


Posjet Znanstvenoj knjižnici




U sklopu središnje proslave Dana hrvatskih knjižnica, koja je upriličena u Zadru jučer su Znanstvenu knjižnicu Zadar posjetili su danas predstavnici Sabora RH, Ministarstva kulture, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog knjižničarskog društva, Sveučilišta u Zadru. U kratkom ugodnom druženju s ravnateljem i djelatnicima Knjižnice cijenjeni gosti su se imali prilike upoznati s poviješću Knjižnice i s bogatstvom njezina fonda, koji već generacijama služi kao nezaobilazan izvor proučavanja povijesti Zadra i Dalmacije.


Letvica podignuta visoko


Jučerašnji dan uistinu je pokazao zbog čega je Gradska knjižnica najbolja knjižnica godine. Prije same dodjele nagrade i pozdravnih govora uzvanika atrijem Gradske knjižnice širili su se mirisi i zvuci mediterana. Program je realiziran uz pomoć Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, Školske knjige d.d., Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, Poljoprivredne škole Zadar, “li.bar”-a, i dr., a moglo se degustirati ribu, vino, pekarski proizvodi itd. No tu nije bio kraj. Nakon pozdravnih govora i dodjele nagrade nastavilo se druženja uz konkretniju ponudu, pečenje sa žara. I još više slastica. Sve okupljene zabavljao je Trio Zvuci mediterana. Prilikom prezentacije desetogodišnjeg rada knjižnice Mladen Masar je prigodno kazao kako je jučerašnjim domjenkom letvica podignuta visoko.