Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sv. Martin “okupio” obitelji u župama diljem Zadarske nadbiskupije

Autor: Velimir Brkić

11.11.2012. 23:00
Sv. Martin “okupio” obitelji u župama diljem Zadarske nadbiskupije

Foto: Velimir BRKIĆ



Osim u Pridrazi, zaštitnik vinara i vinogradara slavio se i u Polači, Ljupču, Ninskom Dračevcu, Povljani na otoku Pagu, Lepurima, Perušiću i u Sukošanu, u crkvici koja se prvi put spominje u oporuci iz 1386. godine


Nakon što su protekli vikend bili sudionici dviju milenijskih fotografija Šime Strikomana u povodu 1.500 godina starokršćanske crkve Svetog Matina, Pridražani su jučer imali razloga za novo okupljanje i slavlje – svečanom misom i pučkom feštom obilježili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Martina. Osim u Pridrazi, zaštitnik vinara i vinogradara slavio se i u Polači, Ljupču, Ninskom Dračevcu, Povljani na otoku Pagu, Lepurima, Perušiću i u Sukošanu, u crkvici koja se prvi put spominje u oporuci iz 1386. godine.
Humana gesta mladog Martina
Spomendan sv. Martina slavi se 11. studenoga, na dan njegova pokopa u Francuskoj gdje je preminuo 8. studenoga 397. godine, a taj se dan u pučkoj tradiciji podudara s ključnim trenucima u proizvodnji vina. Rođen kao sin rimskog vojnog časnika u provinciji Panoniji 316. godine, zapamćen je kako jaše na konju u vojničkoj opremi s velikim crvenim ogrtačem, ali i svom skromnom i duboko ljudskom činu dobrote i nesebične ljubavi, koji je postao simbolom pomoći siromašnom, odbačenom čovjeku. On se zalagao za siromašne, za istinske vrijednosti čovjeka, za njegovu dušu.
Legenda o sv. Martinu se veže uz njegovo ime koja kaže kako je Martin, još kada je imao nešto više od petnaest godina, po studeni uz rub ceste ugledao promrzlog starog siromaha. Starac je, kaže legenda, tresući se pružio ruku za pomoć, a sv. Martin se dosjetio: mačem je presjekao polovicu svoga crvenog plašta i njim zaogrnuo promrzlog starca.
Te noći Martin je, po predaji, blaženo usnuo, a u snu mu se javio Isus te mu zahvalio što ga je zaogrnuo polovicom svog ogrtača. Tu gestu dobrote popratilo je po legendi naglo zatopljenje, kao da se i nebo smilovalo siromašnima koji su cvokotali od zime, pa na spomen toga i danas u mnogim krajevima toplije dane pred početak zime zovu “Martinje ljeto”.
Guske “izdajice”
Martin je živio kršćanski humanizam i svjedočio Kristovu ljubav prema svim potrebitima, pa i prema svojim neprijateljima. Osim kao zaštitnik vinara i vinogradara, sv. Martin je zaštitnik vojnika, konjanika, gostioničara, uzgajivača konja i gusaka, hotelijera, liječenih alkoholičara, švicarske papinske garde i Francuske.
Mještani Pridrage ovaj su blagdan obilježili i slavljem u svojim domovima gdje se već tradicionalno na njihovim bogatim stolovima služi pečena janjetina s ražnja, divljač i mlado vino u čast ovog sveca.
Inače, sv. Martin je u početku bio svećenik koji je živio u Francuskoj među priprostim pukom i pomagao im u svakodnevnim poslovima pa i u vinogradima. Kad su ga imenovali biskupom, nije želio napustiti svoje sumještane te se sakrio od crkvenih izaslanika. No, guske su ga odale svojim gakanjem. Zbog toga čina izdaje na Martinje je u mnogim župama obvezna hrana pečena guska.
Na dan sv. Martina mošt se pretvara u vino. Taj je dan popularno nazvan Martinje i označava blagdan vina. Običaj krštenja mladog vina duboko je ukorijenjen u tradiciju Hrvata, posebice onih koji žive na sjeveru Hrvatske i u Istri.