Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tjedan počinje Krletkom

Autor: Ante Rogić

11.11.2012. 23:00
Tjedan počinje Krletkom


Tjedan u HNK Zadar otvara Krletka u režiji Krešimira Dolenčića, u četvrtak će se proslaviti 230. godina od rođenja Niccolòa Paganinija, a kao šlag na tortu u subotu će se održati Noć kazališta


Hrvatsko narodno kazalište Zadar već večeras nam donosi još jednu uspješnu predstavu. U sklopu dramske pretplate, ali i u slobodnoj prodaji stiže nam Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom Jeana Poireta, “Krletka”, redatelja Krešimira Dolenčića. Koliko je predstava uspješna govore i nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja za nagradu hrvatskog glumišta 2012. godine. U kategoriji glavna muška uloga nominiran je Hrvoje Kečkeš za ulogu Albin, a za sporednu mušku ulogu nominirani su Mario Mirković za ulogu Francis te Borko Perić za ulogu Mercèdès.
Što krije Krletka
U predstavi igraju: Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras i Linda Begonja.
Sin homoseksualnog para koji vodi noćni klub odluči dovesti svoju zaručnicu i njenu ultrakonzervativnu obitelj na upoznavanje te traži od svog oca i njegovog partnera da budu ono što nisu – konzervativna, normalna obitelj. Naravno, komplikacije su neizbježne, one nasmijavaju, pokazuju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav koja osigurava gotovo suptilan završetak predstave.
Tekst Krletka napisan je 1973. godine i praizveden u Parizu. Sam autor, Jean Poiret, igrao je tada glavnu ulogu, a predstava je ubrzo postala svjetski hit i doživjela oko dvije tisuće izvedbi. Prema ovom tekstu snimljen je 1978. čuveni film La cage aux folles te je 1983. na Brodwayu napravljen mjuzikl prema istom komadu koji je ubrzo postao uspješnica. Godine 1996. snimljen je američki ‘remake’ francuskog filma- The Birdcage u kojem su glavne uloge tumačili Robin Williams, Nathan Lane i Gene Hackman.
Predstava na simboličan način predstavlja kavez koji, ljude s nespojivim moralnim, svjetonazorskim i političkim  uvjerenjima štiti od vanjskog svijeta.
Priča o Paganiniju
U sklopu koncertne pretplate u četvrtak, 15. studenoga u 20 sati u HNK Zadar slušat ćemo Priču o Paganiniju. Riječ je o koncertu u povodu 230. godina rođenja Niccolòa Paganinija. Nastupit će Zdravko Pleše, violina.
Na koncertu Priča o Paganiniju nećemo slušati samo glazbu već i verbalnu interpretaciju života, stvaralaštva i umjetničkih stavova najvećeg virtuoza u povijesti glazbe, Niccolóa Paganinija i to kroz prizmu riječkog violinista Zdravka Plešea. Ovaj svestrani umjetnik koji prvi put gostuje u Zadru jedan je od onih glazbenika koji nisu naklonjeni formalnom prikazivanju umjetnosti već ju se, potkovan zavidnom tehnikom i visoko individualiziranom interpretacijom, trudi približiti svima koji su je voljni konzumirati. 24 Cappricia za solo violinu na kojima i najveći violinisti svijeta još dan danas lome prste, Paganini je posvetio svim umjetnicima. U naslijeđe im je tako ostavio nevjerojatno virtuozna, ali istodobno i dopadljiva djela oblikovana u formu etide. U svakom od njih bavio se jednom od zahtjevnih violinističkih tehničkih vještina koje svakom zrelom gudaču predstavljaju pravi izazov. S tim izazovima se mladi temperamentni i strastveni umjetnik te magistar violine koji se školovao u Sloveniji i Austriji, Zdravko Pleše nosi na izuzetnoj razini te nam nudi jedinstveni koncertni doživljaj uz magične zvukove Paganinijeve glazbe. (www.zdravkoplese.com)
Noć kazališta
U subotu, 17. studenoga u 20 sati u HNK Zadar počinje Noć kazališta. U 20.30 satiigra Govori mi o Augusti Luke Paljetka, a u 23.30 počinje koncert na kojem nastupaju Zdenka Kovačićek & Blues Company: Tribute to Janis Joplin. Ulaz je besplatan uz preuzimanje gratis ulaznica na blagajni HNK Zadar od ponedjeljka, 12. studenog (11-13h, 18-20h).