Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tamo se “rađaju” vrhunski piloti

11.11.2013. 23:00
Tamo se “rađaju” vrhunski piloti


Eskadrila aviona stvara kvalitetan letački kadar za popunu borbene i protupožarne eskadrile, a u njoj djeluje i akrobatska grupa „Krila Oluje”


Eskadrila aviona 93. ZB Zemunik obilježila je krajem tjedna Dan postrojbe i 22. obljetnicu osnutka i djelovanja. Bila je to prva hrvatska zrakoplovna postrojba osnovana na zadarskom području koja se tijekom Domovinskog rata sustavno razvijala s glavnom zadaćom,  školovanja hrvatskih vojnih pilota. U prvim godinama selekcijsko letenje i temeljna obuka provodili su se na avionima UTVA-75 dok danas Eskadrila raspolaže s 20 Pilatusa PC-9 M i 5 ZLIN-ova 242 L.
Zračni nadzor
U osvrtu na proteklo razdoblje zapovjednik Eskadrile bojnik Željko Harapin je zahvalio svim dosadašnjim zapovjednicima i pripadnicima postrojbe te je rekao kako je EA za sve pilote mjesto prvog susreta s vojnim letenjem s obzirom da piloti svoje prve i osnovne letačke korake uče i usavršavaju u ovoj Eskadrili. Također, EA stvara kvalitetan letački kadar za popunu borbene i protupožarne eskadrile, a u Eskadrili djeluje akrobatska grupa „Krila Oluje” koja je do sada imala 99 domaćih i međunarodnih nastupa.
U presjeku najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bojnik Harapin je uz školovanje kadeta i pilota posebno istaknuo značenje međunarodnih aktivnosti Eskadrile u kojima se prepoznaje i potvrđuje visoka osposobljenost hrvatskih vojnih pilota i kvaliteta sustava školovanja kroz koje prolaze piloti, od selekcijskog letenja do osposobljavanja za nastavnike letenja. Eskadrila kontinuirano pruža potporu u obuci i ostalim aktivnostima drugim postrojbama Oružanih snaga RH među kojima je i zračni nadzor u sustavu Obalne straže.
– Od postojanja Eskadrile ostvarili smo ukupno oko 67.000 sati naleta bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, a na Pilatusu se približavamo brojci od 50.000 sati naleta od njihove nabavke od 1995. Taj događaj planiramo obilježiti i posebnim označavanjem i bojanjem aviona u dogovorenoj simboličkoj izvedbi koja će imati prepoznatljivost Republike Hrvatske i mjesta školovanja hrvatskih vojnih pilota.”, najavio je bojnik Harapin.
Održavanje tehnike
Zapovjednik EA je također istaknuo visoki stupanj održavanja zrakoplovne tehnike koju provode zrakoplovni tehničari u prvom stupnju održavanja u Eskadrili te je zaključio kako će Eskadrila nastaviti s podizanjem razine osposobljenosti i spremnosti te usvajanja propisanih NATO procedura u provedbi obuke i letačkih zadaća kao i potrebne taktičke obuke u skladu s NATO standardima.
Obilježavanju su uz aktivne pripadnike nazočili dosadašnji i umirovljeni djelatnici, zapovjednici Eskadrile od njezinog utemeljenja u studenome 1991. godine, predstavnici drugih postrojbi Oružanih snaga RH, a u ime zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadnog generala Dražena Ščurija čestitku je uputio načelnik stožera 93. ZB pukovnik Davor Tretinjak.