Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od rukometa mogu živjeti samo vrhunski igrači

11.11.2016. 23:00
Od rukometa mogu živjeti samo vrhunski igrači


Šime Markić (1990.) član je jedne od najboljih generacija koje je Rukometni klub Biograd imao u novije vrijeme. Bio je i na popisu mlađe kadetske i juniorske reprezentacije, što je za igrača koji dolazi iz niželigaša izniman doseg. Markićeva generacija nastupila je i na Prvenstvu Hrvatske u sezoni 2005./06. Prethodno su bili treći u Dalmaciji. U međuvremenu, Markić je postao standardni član prve momčadi, a jednu od najboljih izvedbi u dresu matičnog kluba imao je prošle subote kada je u 6. kolu Prve lige – jug u domaćoj pobjedi (28:26) protiv Kozale postigao čak 17 golova. Ne znamo je li to rekord lige, ali doista je rijetkost da netko na rukometnoj utakmici, i to seniorskoj, toliko puta prevari suparničkog vratara.
– Otvorilo mi se. Suigrači su vidjeli da mi ide i uvijek bismo tako posložili akciju da bih na kraju dobio priliku za šut. S obzirom da smo prije Kozale izgubili kod kuće od Karlovca znali smo da sebi ne smijemo dopustiti još jedan kiks – ističe Markić čiji učinak još dobiva na značaju kad se zna da uglavnom igra na poziciji lijevog krila.
– Počnem utakmicu na lijevom krilu, ali po potrebi se izvlačim prema sredini, ovisno kakav je rezultat. Takva smo momčad, neke stvari rješavamo u hodu, odnosno kako to već situacija na parketu zahtijeva.
Markić je 2009./10. igrao za Zadar u sezoni u kojoj je momčad iz Mocira bila treća u Prvoj ligi i za jedan bod ispustila plasman u Premijer ligu. Prije i nakon te sezone uvijek je bio vjeran svom Biogradu.
– Bilo je ponuda iz Premijer lige, jednu sam dobio i prije dva tjedna, ali ne ide mi se nigdje iz Biograda. Za živjeti od rukometa treba biti vrhunski igrač i to u vrhunskom klubu. Nema smisla živjeti i igrati u drugom gradu bez prave financijske koristi. Kad je već tako shvatio sam da je najbolje naći posao, a rukomet igrati iz gušta. Ne žalim stoga za nekom većom karijerom i da mogu vratiti vrijeme ništa ne bih mijenjao. Prije dvije godine oženio sam se sa suprugom Marijom i danas sam zadovoljan i kao čovjek i kao sportaš.
Nakon što je završio Srednju strukovnu školu za brodomehaničara Markić se zaposlio u lokalnoj marini, a nije zapustio ni rukomet.
– S obzirom na nekolicinu igrača s kojima sam proveo puno sezona u Biogradu nastavio sam se uz posao baviti rukometom. Duvnjak, Zorica, Tomić, Troskot, Petrović i ostali su dobra klapa s kojom mi je gušt igrati. Zna se da u klubu nema novca za plaće igrača, igramo za naš grad i naš klub. I dok u tome budem imao dovoljno motiva igrat ću i dalje.
Ipak, godinu i pol dana Markića nije bilo u rukometu kojem se vratio prošlo ljeto.
– Imao sam problema s koljenom, a i nekoliko igrača s kojima sam igrao praktično cijelu karijeru odlučilo se povući. Tako se izgubila dobra atmosfera u klubu i kad sam shvatio da dolazim kući nervozan s treninga i utakmica bilo je jasno kako to nema smisla. Prošlo ljeto smo ponovno razgovarali i odlučio sam se vratiti.
I to na kakav način. Sedamnaest golova je zabio Kozali, prije toga osam Solinu, petnaest Dubrovniku…
– Moj posao su golovi, ali za pobjedu se treba poklopiti puno toga. To podrazumijeva i obranu na čelu s vratarom, a mi smo sve to imali protiv Kozale.
Markića nije bilo na gostovanjima u Labinu i Metkoviću gdje je Biograd upisao poraze. Još uvijek odzvanja nevjerojatnih minus 25 kod Mladog rudara (36:11).
– Osim u rukometu aktivan sam i u jedrenju. S prijateljima sudjelujem na regatama krstaša. Imamo dva broda, Polaris i X-Cite s kojima smo sudjelovali i na ORC Kupu. Osim toga, zbog posla ne mogu uvijek putovati na gostovanja. Nije riječ o izbjegavanju, jednostavno viša sila.
A današnje gostovanje u Zadru Markić sigurno neće propustiti.
– U Zadar dolazimo u najjačem sastavu. Očekujem neizvjesnu i obostrano vrlo borbenu utakmicu u kojoj će odlučivati nijanse. Možda smo u maloj prednosti zbog više iskusnijih igrača u odnosu na Zadar. Međutim, Zadrani igraju kod kuće gdje su jako dobri, a imat će i podršku Tornada. Svakako, priželjkujemo pobjedu s kojom bismo nadoknadili tri boda izgubljena u dvije domaće utakmice.