Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plenković: Optužnici protiv Kalmete pristupit će se racionalno i oprezno

11.11.2016. 23:00
Plenković: Optužnici protiv Kalmete pristupit će se racionalno i oprezno


Plenković je rekao da u stranci još nisu razgovarali o tome treba li Kalmeta odstupiti s mjesta predsjednika ŽO HDZ-a, te hoće li mu dati potporu za gradonačelničku kandidaturu
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na pitanja o stajalištu stranke prema Božidaru Kalmeti, protiv kojega je potvrđena optužnica, rekao je u subotu u Dubrovniku, da će se tome pristupiti racionalno i oprezno i podsjetio da postoji institut presumpcije nevinosti.
Na pitanje novinara treba li Kalmeta odstupiti s mjesta predsjednika županijskog HDZ-a, s obzirom na optužnicu, i hoće li imati podršku ako se opet kandidira za gradonačelnika Zadra, Plenković je rekao da u stranci još nisu razgovarali o tome.
– U hrvatskom kaznenom pravu, kao i u drugima, postoji institut presumpcije nevinosti. Razgovarat ćemo o novoj situaciji, bilo je i drugih slučajeva koji su kasnije završili oslobađajućim presudama. Pristupit ćemo tome vrlo oprezno i racionalno, rekao je.
U vezi s nezadovoljnim glasovima o poreznoj reformi, Plenković je ocijenio da je postignut kvalitetan kompromis te očekuje temeljitu i angažiranu raspravu o poreznom paketu u Saboru i nada se da će, kao što je planirano, stupiti na na snagu 1. siječnja 2017., a dio malo kasnije.
– Hrvatska Vlada čvrsto stoji iza branitelja, hrvatskih generala, a ja osobno iza potpore Vlade ministru obrane Damiru Krstičeviću. Znat ćemo načine na koje ćemo zaštititi hrvatske nacionalne interese i dignitet Domovinskog rata i pripadnike hrvatskih branitelja koji su bili u okviru HVO-a, rekao je na pitanje novinara o kaznenim prijavama iz BiH.
– Vidjet ćemo temeljito što je od ovih prijava supstancijalno potkrijepljeno da bi eventualno moglo postati optužnica, imamo Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, posebno povjerenstvo koje će brinuti o postupcima prema hrvatskim braniteljima koji su bili pripadnici HVO-a, koje vodi ministar branitelja Tomo Medved. Sve službe su angažirane, provjeravaju navode, rekao je.
Ponovio je da za zločine treba odgovarati, ali da se protivi “orkestriranim tajminzima i selektivnom pristupu pojedinim istragama”. Ponovio je i da će otvoriti dijalog s vlastima u Bosni i Hercegovini na političkoj i na pravosudnoj razini i iznaći rješenje koje će umiriti naše branitelje i zaštititi hrvatske nacionalne interese.