Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatska reprezentacija izborila SP u Rusiji

12.11.2017. 21:43
Hrvatska reprezentacija izborila SP u Rusiji


Hrvatska je izborila Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nakon što su izabranici Zlatka Dalića u Zagrebu s 4:1 deklasirali Grke u prvoj utakmici, sinoć su, u ne pretjerano oku ugodnoj utakmici, sačuvali razliku i izborili Svjetsko prvenstvo gdje će jedna izvanredna generacija predvođena Lukom Modrićem pokušati, možda i zadnji puta, napraviti veliki rezultat.
Hrvatska je protiv Grka igrala onoliko koliko je trebala. Obrana je bila prioritet, a naprijed se eventualno trebalo pokušati napraviti nešto na individualnu kvalitetu. U početnu postavu Dalić je vratio Mandžukića, ali nije to izgledalo toliko dobro, pošto se Mandžukić previše gurao na stranu Vrsaljka, koji je na desnom krilu tako imao preveliku gužvu, a izgubili smo opasnost u napadu. Nisu Hrvati dobro stajali niti u sredini, gdje nisu uspostavili kontrolu kao u Zagrebu, a mnogo duela su i izgubili. No, rezultat je bez večih problema sačuvan i utakmica je završila 0:0.
Očekivano su Grci od početka krenuli u napad. I to su radili solidno, s obzirom da se ne radi o tehnički superiornoj momčadi. S druge strane izabranici Zlatka Dalića nisu previše razmišljali o napadu. Mnogo manje igrača nego u Zagrebu je gradilo napadačke akcije i Grci su imali nekakvu kontrolu, ali ona im nije donijela velik broj prilika.
No, bili su domačini blizu gola u 18. minuti. Sokratis je ostao nečuvan na rubu šesnaesterca iz ne previše lake situacije, dobro je pucao, a lopta je prošla malo pored stative. Subašić nije bio niti blizu lopte.
Nakon toga hrvatski nogometaši su uspjeli malo primiriti grčke. I dalje nisu preuzimali pretjeranu inicijativu, ali imali su ipak nešto više loptu u nogama. I to je prouzrokovalo nekoliko izglednih situacija, prije svega iz prekida. Ali Modrić i Rakitić nisu to dobro radili.
Ipak, kako se približavao kraj prvog dijela, domaćini su ponovno krenuli prijetiti, i dalje bez ičeg konkretnog, barem do 41. minute kada je Subašić izbacio loptu između dva grčka igrača. A onda bomba Perišića, koja je na žalost zastala na stativi. Bio je to nastavak spomenutog napada, loptu je prihvatio Perišić na 30-ak metara, napravio nekoliko koraka i ljevicom pošteno potegnuo. Nekoliko centimetara u lijevo i Hrvatska bi povela. Ovako su momčadi na poluvrijeme otišli s 0:0. A gledatelji su gledali utakmicu kakva se i očekivala.
Dugo se u drugom poluvremenu nije ništa događalo. Ponovno su Grci krenuli žestoke, ali jako brzo su se ispuhali, dok Dalićevi igrači s druge strane nisi imali nikakvu ambiciju da krenu prema naprijed. Tek u 59. minuti opasno je s 25 metara pokušao Mitrouglu, ali je lopta prošla pored gola.
Nakon toga Hrvatska je na nekoliko minuta sakrila loptu Grcima, naravno bez ideje da zaprijeti suparničkom vrataru.
I to je bilo to. Nije dugo trajala hrvatska odlučnost da nešto odigraju, ali obrana je bila postojana. Imali su Grci priliku u 87. minuti kada je Subašić obranio udarac Tachtsidisa.