Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kutija: Branitelji su nestali s liste za stanove na Baricama

13.11.2017. 11:44
Kutija: Branitelji su nestali s liste za stanove na Baricama


Na drugoj radnoj sjednici Gradskog vijeća grada Benkovca pod predsjedanjem Borisa Ercega, najviše se vremena potrošilo po pitanjima višestambene zgrade u izgradnji s 21 stanom na predjelu Barice, UPU-u broj 30. Šopot, izgradnji bioenergane na biomasu i komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni Šopot koju bi besplatno izgradilo trgovačko društvo Biomass to energy Benkovac te o drugom rebalansu ovogodišnjeg gradskog proračuna.


Deset "za"
– Kada smo se dogovarali na početku izgradnje zgrade na Baricama dogovor je bio takav da u ovoj zgradi ne žive isključivo osobe koje su nekada imale stanarsko pravo nego da u njoj žive i žitelji koji nemaju adekvatne uvjete stanovanja te da dio stanova bude namijenjen i za hrvatske branitelje. Međutim, dogovor nije ispoštovan, hrvatski branitelji su jednostavno nestali, nema ih na listi za stanove, kazao je vijećnik Branko Kutija (HDZ), bivši dugogodišnji načelnik.
Grad Benkovac je u Glagoljaškoj ulici kod zgrade POS-a besplatno ustupio zemljište i doveo infrastrukturu na postojeći objekt koji je u završnoj izgradnji.
– Ukinut je Ured za prognane i izbjeglice, u priču o zgradi ušao je UNHCR, a hrvatski branitelji ostali bez 10 stanova, istaknuo je Kutija tijekom aktualnog sata.
Zgrada se gradi iz Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Projekt je vrijedan 1,3 milijuna eura, a realizira se sredstvima iz Fonda regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, uz nacionalno sufinanciranje u visini 25 posto ukupne vrijednosti projekta.
– Kako se zgrada gradi i sredstvima poreznih obveznika, moramo štititi naše hrvatske branitelje i njihova stečena prava, poručio je Kutija.
Na svečanosti polaganja kamena temeljca u proljeće protekle godine između ostalih nazočio je i Nikola Mažar, predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
– Imamo premalo vremena, trebali bismo kontaktirati Mažara i zakazati sastanak na temu nove zgrade, predložio je Kutija.
Najveći broj točaka dnevnog reda izglasan je rezultatom 10 za i 6 protiv ili suzdržani, nedostajao je Jovan Bojanić (DSS). A kako Vijeće ima devet vijećnika HDZ-a, a oporbena lista grupe birača Frane Tokić šest vijećnika, deseta ruka "za" bila je Djuke Katarine Vrcelj, vijećnice SDSS-a.


Poslušni partijski vojnici
– Sve je po zakonskim propisima, investitor ulaže preko 20 milijuna kuna unutar poslovne zone Šopot, otvara 20-ak novih radnih mjesta, a grad će godišnje imati od 70 do 80 tisuća eura ili gotovo 600.000 kuna komunalne naknade, odgovorio je Bulić.
Dogradonačelnica Kulaš je objašnjavala kako novi "UPU Šopot omogućuje izgradnju novih stambenih i stambeno-poslovnih objekata i nema nikakve veze s poslovnom zonom Šopot".
– Gospodine Guzić, pomiješali ste Šopot i poslovnu zonu Šopot. Čudi me da ne vidite razliku između građevinskog područja koje je namijenjeno za mlade obitelji i poslovne zone, naglasila je Kulaš.
Bulić je rekao kako se zalažu za budućnost dok su, kaže, vijećnici oporbe protiv.
– Prostorni plan je živo tkivo, želimo mladim obiteljima omogućiti izgradnju kuća i zadržati ih na rodnoj grudi. Nemojte biti politikanti već političari i podržite projekte koji su u interesu grada, pozvao je Bulić.
– Ne čitam Alan Ford već čitam dokument koji imam, postoje dokumenti koji nam nisu dostupni. Živi bili pa vidjeli, ne opiremo se napretku ali nešto ne štima, a vi i dalje ostajete poslušni partijski vojnici, uvjeren je Jure Prgomet, predsjednik Kluba vijećnika grupe birača Frane Tokić.
Umjesto razvojnih projekata ispraćajne dvorane
Drugim izmjenama i dopunama gradski proračun smanjuje se za 8,3 posto i iznosi 35.761.166 kuna.
– Za bunar u Lisičiću daje se 300.000 kuna, dajmo ih u Podgrađe i za 50-ak obitelji izgradimo vodovodnu mrežu.
Sredstva su dobivena i treba ih potrošiti, kaže Bulić, Podgrađe ide dogodine.
– Neisplata potpore Velebitu je floskula i politikantska igra određenih lobija, potpora se redovito uplaćuje, a malonogometna liga neka se igra. Kome to uopće smeta da se ljudi rekreiraju, druže i zabavljaju, zapitao se Bulić.
U raspravu o bunaru u svom rodnom Lisičiću uključio se i Kutija koji je kao gradonačelnik i saborski zastupnik, kaže, lobirao u ministarstvu te je odobreno čak 300.000 kuna od ukupno dva milijuna kuna za renoviranje u Domovinskom ratu oštećene gusterne.
– To je moj osobni bunar, tako ste me uvjerili. Molio bih da se misli svojom, a ne tuđom glavom, politike ne treba za bunar koji je zapravo gusterna nasuprot groblja zapremnine 700 kubika s kojom se koriste žitelji Lisičića i okolnih naselja, ističe Kutija.
Prgomet je ustvrdio kako je proračun socijalan, a ne razvojni. Grade se kapele i ispraćajne dvorane, kaže, a ne ostvaruju se razvojni projekti jer ono što je ostalo treba dostojno pokopati.
– Vjerojatno će do kraja godine biti i treći rebalans jer imamo pet projekata koji su nam odobreni, najavio je gradonačelnik Bulić.