Završetkom sezone na zadarskom Poluotoku sve je više zatvorenih ugostiteljskih objekata koji će svoja vrata otvoriti tek na proljeće.
Tijekom zime u staroj gradskoj jezgri radi tek nekolicina restorana, otvorenih kako ne bi morali davati otkaze zaposlenicima, te se snalaze i preživljavaju uz slabi promet, a visoke troškove održavanja i najma.
O tome kako preživjeti zimu na Poluotoku, koji je već sada u poslijepodnevnim satima prazan, razgovarali smo sa Stipom Kneževićem, predsjednikom Obrtničke komore Zadar. On je istaknuo kako imaju velikih problema tijekom zime jer imaju jako malo posla te na mjesečnoj bazi gube novce.
– Imamo velike troškove plaća, struje i ostalih režija, kao i najma. Apelirali smo u Grad Zadar da ugostiteljima, koji su u najmu u gradskim prostorima, tijekom zimskih mjeseci smanje cijene najma, ali još nismo dobili odgovor. U Dubrovniku su, na primjer, dogovorili da ugostitelji ne moraju plaćati najam štekata, a sve u cilju da nastave raditi cijelu zimu, a kod nas kao da nitko iz gradske uprave ne reagira, rekao nam je Knežević.
Istaknuo je kako je Đir po gradu malo pomogao radu ugostitelja, ali to nije dovoljno kako bi radili svi restorani. I dok tijekom zime imaju problema s viškom radnika, tijekom ljeta imaju drugi problem – nedostatak radne snage.
– Tijekom turističke sezone imamo problem s nedovoljnim brojem radnika pa moramo dovoditi radnike iz unutrašnjosti ili iz inozemstva. Kod mene je tako radilo nekoliko Slavonaca, ali i jedna gospođa iz Austrije koja je odradila sezonu te se potom vratila u Austriju. Velik broj sezonskih radnika nema dovoljno znanja te ih je potrebno ranije zaposliti i dodatno educirati prije nego počnu s radom, ali oni su ipak samo priučeni radnici. Većina tih radnika nakon sezone ode, teško je naći radnike, a još je teže zadržati dobre radnike. Samo bi budala pustila dobrog radnika da ode, rekao nam je Knežević. Dodao je kako kod njega tijekom ljeta rade i srednjoškolci. Istaknuo je kako poslodavci moraju biti korektni, posebno prema mladima da ih se privoli da rade taj posao i dalje, kako bi u konačnici dobili iskusan i kvalitetan kadar u ugostiteljstvu.
najnovije
najčitanije
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Hrvatska
VELIKI ČETVRTAK
Molitve i simbolika Velikog četvrtka u gospićkoj katedrali
Hrvatska
PU LIČKO-SENJSKA
Divljao na cestama pa se još hvalio snimcima na društvenim mrežama. Brzinu vožnje povećavao i do pet puta od dozvoljene
Zadar
VELIKI PETAK
Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE