Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kazna ne smije biti 15 puta veća od cijene parkinga

Autor: Siniša Klarica

11.12.2008. 23:00
Kazna ne smije biti 15 puta veća od cijene parkinga

Foto: Adam VIDAS



Direktor Obala i lučica Ante Basioli kaže kako Grad Zadar godinama nije povisivao cijene parkinga, ali niti kazni, dodajući da kazne za neplaćanje parkinga u Zadru iznose 45 i 70 kn.Zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović: Od vozača koji ne plati parkiranje može se naplatiti samo ta nepodmirena naknada za uporabu parkinga i zatezne kamate, no ne može im se uručiti ugovorna kazna 15 puta veća od cijene parkiranja.
Dvanaest hrvatskih gradova neustavno naplaćuje kazne za neplaćanje parkiranja. To je na svojoj prekjučerašnjoj sjednici presudio Ustavni sud RH. Što više, suci Ustavnog suda RH jednoglasno su utvrdili da su kazne protivne Zakonu o obveznim odnosima po kojemu ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze. Još prije nekoliko godina, na to je upozorio Zadarski list u praksi gradskog poduzeća „Obala i lučice” kad je utvrđeno, isto kao i u najnovijoj odluci Ustavnog suda RH, da se za neplaćanje parkinga može samo naplati kazna u iznosu cijene parkiranja uvećana za zateznu kamatu.
Direktor Obala i lučica Ante Basioli rekao je da se ova odluka odnosi na one gradove koji su višestruko povisili cijenu parkiranja, a time i kazni. Basioli je vjerojatno mislio na Grad Osijek jer se sam presuda odnosi na na ocjenu ustanosti njegovog akta o načinu naplate parkiranja. Međutim, Basioli je rekao kako Grad Zadar godinama nije povisivao cijene parkinga, ali niti kazni, dodajući da kazne za neplaćanje parkinga u Zadru iznose 45 i 70 kn.
– U srijedu u Zagrebu imamo sastanak naše udruge, pa ćemo tad zauzeti stav. Odluku Ustavnog suda nismo još dobili napismeno. Kad je dobijemo proslijedit ćemo je Gradskom vijeću na usvajanje promjene Statuta Obala i lučica, dodao je Basioli. Iz Grada Zadra dobili smo tumačenje kako Grad daje suglasnost samo na cijenu parkinga, a ne na visinu kazne, koja je u domeni Obala i lučica.
Zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović ustvrdio je kako je današnja odluka “bitna za promjenu politike parkiranja”. Po njegovim riječima od vozača koji ne plati parkiranje može se naplatiti samo ta nepodmirena naknada za uporabu parkinga i zatezne kamate, odnosno odgovarajući troškovi, no ne može im se uručiti ugovorna kazna 15 puta veća od cijene parkiranja.”To je isto kao da vas u dućanu uhvate kako kradete čokoladicu, pa vam zbog toga naplate 15 čokoladica, usporedio je Radolović.
Uglavnom, jedinice lokalne samouprave moraju svoje akte uskladiti do kraja 2009., ali ostaje pitanje zašto su na ovaj način naplaćivali kazne za neplaćanje parkinga iako već godinama znaju da je takav način naplate neustavan.