Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ponajbolja djela Vojnović napisao upravo u Zadru

Autor:

11.12.2009. 23:00
Ponajbolja djela Vojnović napisao upravo u Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



U organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb i Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik u četvrtak je u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru otvorena izložba “Jedan po jedan dohodu vlastela (u povodu obilježavanja 80. obljetnice smrti Iva Vojnovića)”.
O izložbi su govorili prof. dr. Tihomil Maštrović, ravnatelj NSK Zagreb i doc. dr. Robert Bacalja, pročelnik Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja SUZ.
Bacalja je istaknuo promociju novog izložbenog prostora u Novom kampusu. Kad je riječ o Ivi Vojnoviću kazao je kako su njegova ponajbolja djela napisana upravo u Zadru, te stoga raduje što je ova izložba, nakon Dubrovnika, postavljena upravo u Zadru.
Tihomil Maštrović je napomenuo kako je cijeli postav izložbe iz fonda NSK, a upravo najveći dio ostavštine Iva Vojnovića se nalazi u rukopisnoj zbirci NSK. Sama Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb, istaknuo je Maštrović, u posljednje vrijeme ima običaj organizirati obljetnice naših književnika, a Vojnovićeva dolazi nakon Držića i Zoranića.
Sveučilište u Zadru – Odjel za izobrazbu učitelja i odgajatelja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik u drugom dijelu programa u Svečanoj dvorani na Obali kralja Petra Krešimira IV. upriličili su predstavljanje knjige “Pisma Iva Vojnovića”. Knjiga je objavljena u izdanju NSK Zagreb i MH Dubrovnik.
U programu predstavljanja knjige jučer, s početkom u 12.00 sati, o knjizi su govorili akademik Luko Paljetak, urednik izdanja, akademik Tonko Maroević, recenzent izdanja, prof. dr. Tihomil Maštrović, priređivač te doc. dr. Robert Bacalja, kao predstavljač izdanja.
Izabrana pisma Iva Vojnovića interpretirao je dramski umjetnik Zlatko Košta, glumac Kazališta lutaka Zadar, dok je Vojnovićeve “Lapadske sonete” interpretirao glazbenik Darko Matičević.