Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Telefoni ne rade od svibnja

Autor:

11.12.2009. 23:00
Telefoni ne rade od svibnja

Foto: Zvonko KUCELIN



Problema s telefoniranjem imamo već mjesecima. Tek povremeno linije prorade no ostalo vrijeme ne funkcioniraju, kao ni mobiteli. A živjeti na otoku bez telefonske veze je jako teško. Ne može se nazvati u slučaju potrebe ni liječnika, a niti vatrogasce ili policiju, upozorava Kopčić


Pred nekoliko dana javio nam se Dragutin Kopčić, mještanin Silbe, upozorivši na problem koji na otoku traje već duže vrijeme. Kako je, naime, pojasnio, od svibnja telefonske linije na Silbi ne rade kako treba.
– Problema s telefoniranjem imamo već mjesecima. Tek povremeno linije prorade, no ostalo vrijeme ne funkcioniraju, kao ni mobiteli. A živjeti na otoku bez telefonske veze je jako teško. Ne može se nazvati u slučaju potrebe ni liječnika, a niti vatrogasce ili policiju, upozorava Kopčić, ističući kako je zbog nastale situacije već više puta kontaktirao Hrvatski Telekom, no do sada se još ništa nije riješilo. Mještani su, dodaje on, potpisali i peticiju za što hitnije reagiranje na ovaj problem, ali odgovora nema.
– Pokušao sam reagirati već puno puta, ali bezuspješno. U Telekomu su rekli da se moramo strpiti, a istovremeno mjesečni računi uredno stižu, kao da je sve u najboljem redu, kaže Kopčić, koji izražavajući svoje nezadovoljstvo najajavljuje reagiranje i prema Ministarstvu turizma, jer kako ističe, brojni su i turisti kojima je nemoguće uspostaviti kontakt s rodbinom.
Nastalu situaciju kratko su komentirali u T-Hrvatskom Telekomu.
– Zbog specifičnosti lokacije, elektronički komunikacijski promet (telefonske veze) na otoku Silbi ostvaruje se putem radio relejnih sustava. Iako T-HT redovito održava uređaje sustava i osigurava njihovu ispravnost, zbog načina funkcioniranja takvog sustava, određene atmosferske prilike mogu utjecati na optičku vidljivost i prijenosni put, pa stoga može kratkotrajno doći do otežanog odvijanja elektroničkog komunikacijskog prometa za dio korisnika.