Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Devetnaest velemajstora na zadarskom turniru

11.12.2010. 23:00
Devetnaest velemajstora na zadarskom turniru


Sto trideset i jedan igrač iz osam šahovskih federacija sudjeluje na ovogodišnjem međunarodnom šahovskom turniru «Zadar open 2010», koji je započeo danas u hotelu Falkenstainer u Zadru. Na turniru sudjeluje 19 velemajstora, 18 međunarodnih majstora i 17 fide majstora te se slobodno može reći kako je ovo najjači turnir ikada odigran u Zadru.
– Dobro došli još jednom u naš grad. Nadamo se da u Zadar dolazite iz godinu u godinu jer vam pružamo gostoprimstvo kakvo vi zaslužujete svojim entuzijazmom, rekao je Radovan Dunatov, koji je u ime Grada Zadra otvorio turnir.
Na A turniru sudjeluje pedeset igrača. Listu predvodi mađarski velemajstor Ferenc Berkes s međunarodnim rejtingom od 2680 bodova. Najbolje pozicionirani hrvatski igrač je velemajstor i reprezentativac Hrvoje Stević, koji je treći nositelj turnira s 2621 elo bodova. Zadranin Saša Martinović na startnoj listi zauzima osamnaesto mjesto. Martinović se na turniru bori za osvajanje velemajstorskog bala. S obzirom da na turniru ima više od dvadeset stranih igrača, taj zadatak mu je olakšan jer ne treba ispunjavati dodatne kriterije koji su ga ranije omeli u ostvarivanju ovog cilja.
Na A turniru nastupaju i preostala dva najjača igrača Zadarske županije, međunarodni majstor Saša Režan i fide majstor Ivan Jakić, od kojih se također očekuje zapažena uloga.
Na B turniru sudjeluje 81 igrač. Prvi rejting favorit je riječki međunarodni majstor Rikard Medančić. Najbolje plasirani domaći igrač na startnoj listi je Damir Kljako, član ŠK Sv. Vid iz Privlake.