Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Urod magunja slabiji od lanjskog

11.12.2010. 23:00
Urod magunja slabiji od lanjskog


Magunje su grm koji može izrasti i u pravo stablo visine i do četiri metra. Često rastu u maslinicima ili vinogradima, a sezona im je od sredine listopada do kraja jeseni. Iznimno su zdrave jer osim obilje C vitamina, sadrže i etil galat koji se smatra prirodnim antibiotikom. Poznavao ih je još i Plinije Stariji koji ih opisuje kao voće koje se smije pojesti samo jedan komad, budući da u većim količinama djeluju kao prirodno sredstvo za poboljšanje probave. U liječenju se rabe i kora kod smetnji urinarnih puteva te korijen koji je dobar protiv upalnih procesa i reumatskih smetnji.
 Česte su na području Zadarske županije, osobito u njenom zapadnom dijelu, kao i na otoku Pašmanu, Škardi i drugim otocima. Ove je godine urod zamjetno slabiji nego prošle.
Od ovog voća proizvodi se rakija kao i marmelada. Komercijalno se uglavnom ne iskorištavaju osim na Malom Lošinju gdje se marmelada i rakija nude kao originalni otočni suveniri.
Marmeladu od magunja radi se tako da ih se najprije prokuha s vodom, a potom pasira, procijedi i ukuha uz dodatak sladora, vanilije i limunovog soka.